MOEN: I 2011 vedtok flertallet å gjenopprette hovedutvalgene i Målselv. Argumentet var at det ble for mye jobb for formannskapet, og at man ved å opprette utvalgene igjen kunne gi politikerne bedre innsyn og forståelse. Nå, tre år senere, ligger det et forslag om å fjerne utvalgene igjen. Fra 1. 1 2015. Kun utvalget for plan- og næringssaker skal bestå.

Leder i hovedtutvalget for helse og omsorg, Liv Helland Olsen (Ap), er for å legge ned utvalgene. Hun var imot å opprette utvalgene i første omgang.

– Det var jo ikke alle som var enige om å starte opp igjen hoivedutvalgene. Det ligger nok litt igjen fra den tiden. I tillegg har dette et økonomisk aspekt nå når vi er midt inne i budsjettarbeidet. Når vi snakker om kutt i antall ansette blir det ikke riktig å bruke penger på disse utvalgene. Derfor foreslår formannskapet å legge ned to av utvalgene, sier Helland Olsen.

Merbelastning

Økonomi er en ting, belastningen på administrasjonen enn annen ting, mener Helland Olsen.

– Det er helt klart en merbelastning på administrasjonen som får mer jobb med saksbehandling og sekretærfunksjon, sier Helland Olsen.

Hun mener også at politikerne som sitter i disse utvalgene fort kan bli sektororienterte.

– Det blir lett å bli sektorpolitiker av å sitte i et utvalg, og det er ikke bra. Derfor synes jeg det er like greit at formannskapet tar over en del av fagansvaret. Det medfører nok et par ekstra møter, men det er også andre måter å løse dette på. Blant annet med temamøter av og til, sier Helland Olsen.

Hovedutvalget for plan- og næringssaker overlever.

– Et hovedutvalg for plan og næringssaker må en hver kommune ha. Det er et for omfattende område til at formannskapet også skal være planutvalg, mener Helland Olsen.

Venstre og Senterpartiet stemte ikke for å legge ned de to utvalgene, men flertallet bestående av Ap og Edgar Andersen, uavhengig, vedtok nedleggelsen som et innspill til økonomiplanen. Saken skal avgjøres endelig av kommunestyret, men det vil neppe påvirke formannskapets vedtak.