FINNSNES: Ekspert på arbeidsrett, Jens Kristian Johansen, forteller at siden vi nå går inn i julebordssesongen, er det grunn til å tenke over dette momentet i en ellers travel arbeidshverdag.

- En dom for promillekjøring vil i mange tilfeller være en oppsigelsesgrunn, forteller han i en mail til Folkebladet.no.

Johansen er partner i advokatfirmaet Grette og mener også at det er saklig grunn for å bli sparka dersom du blir fratatt lappen etter uforsvarlig kjøring.

- Når en bil er en forutsetning for å utføre arbeidsoppgavene vil tap av førerkortet kunne endre situasjonen så betydelig at det gir saklig grunn til oppsigelse, medgir han og legger til:

- Kombinasjonen rattfyll og ren sjåførfunksjon vil være så vidt umulig at jobben trolig går tapt.

- Andre alternativer

Ved fartsovertredelser kan omstendighetene være veldig ulike og konsekvensene ved tap av førerkort på dette grunnlaget åpner nok i større grad for skjønssmessig vurdering, ifølge han.

- Omplassering til annet arbeid er også et alternativ som vurderes i mange tilfeller, særlig når arbeidstakeren ikke kan bebreides for tap av sertifikatet. Hvis årsaken er sykdom, vil nok bedriften strekke seg langt for å finne gode løsninger, forteller han.

En eventuell oppsigelse skal i så måte være forholdsmessig korrekt.

- Dersom den ansatte rammes hardt, kan dette medføre at arbeidsgiver ikke kan si opp vedkommende, men eventuelt heller må tilby andre arbeidsoppgaver midlertidig eller permanent, påpeker Johansen.

- Tilrettelegging

Arbeidsmiljølovens bestemmelser om tilrettelegging for ansatte med redusert arbeidsevne er aktuelle i nevnte tilfeller.

Motsatt mener Grette-advokaten at veien til oppsigelse er kort for ledere og ansatte i funksjoner som krever en spesiell tillit.

– I de fleste typer saker der oppsigelse er aktuelt, må bedriftene vurdere alternativer. Hvor intens denne plikten er ved tap av sertifikatet, er avhengig av blant annet behovet for sertifikat i jobben, hvordan det har skjedd, størrelsen på virksomheten, forutsetningene for arbeidsforholdet og graden av ulempe ved å miste jobben, medgir han.

12.742 beslag i fjor

Rådene Jens Kristian Johansen kommer med er å sørge for klare arbeidsavtaler og dokumentasjon av forutsetningene for ansettelsen.

– Tydelighet fra starten av er viktig for begge parter, og gjør behandlingen av vanskelige personalsaker enklere og mer forutsigbar, understreker han.

Tall fra politiet ble det i fjor gjort 12.742 førerkortbeslag i forbindelse med kontroller. 5.257 av disse skyldtes fartsovertredelser.3.963 kjøring i ruspåvirket tilstand og de siste 2.522 skyldtes trafikkferden forøvrig.

I år, ved utgangen av august, var det samlet inn 8.390 førerkortbeslag i landet. Her er det fartsovertredelser og promillekjøring som dominerer årsakene.

Bruker du bilen din uforsvarlig og eventuelt mister lappen, kan du også miste jobben.