BARDU: I forslaget til statsbudsjettet foreslår regjeringen å kutte i støtten til Norges Birøkterlag. Ifølge daglig leder Trond Gjessing, skjer dette til tross for at næringskomiteen tidligere har påpekt viktigheten av å bygge opp og utvikle næringa.

- Jeg kan best sammenligne dette med at man lover mer ren luft den ene dagen, og dagen etter kutter ned halve regnskogen, medgir han og presiserer:

- Alle kan forstå at det er selvmotsigende.

- Merkelig med kutt

Senest 21. oktober besøkte landbruks- og matminister Sylvi Listhaug en urban bigård i Oslo, og har i forbindelse med besøket uttalt at hun opplever satsingsviljen og investeringslysten som stor hos norske bønder i dag.

– Nettopp derfor er det merkelig at de kutter hos oss som skal sørge for nødvendig opplæringen til de som vil satse. Det er ikke størrelsen på selve kuttet som er poenget, men det politiske signalet budsjettforslaget sender. Samtidig får vi selvfølgelig et kutt i sårt tiltrengte midler – noe som får konsekvenser for den daglige driften vår, forklarer Gjessing.

- Interessen øker

Også syremedlem i Troms Birøkterlag, Knut Eide fra Bardu, er ikke helt tilfreds med forslaget fra regjeringen.

- Det er i overkant av 100 bikuber i fylket, fordelt på nesten 30 birøktere. De tre største av de har 75 av disse kubene, forteller han og legger til:

- Ei utfordring så langt i nord er at man har store vintertap av bifolk.

Ifølge han har det har vært en nedgang i birøktere og bifolk fram til i fjor. Siden da har de merket en økt interesse for næringen.

- Lokallaget er avhengige av dronningproduksjon på Østlandet. Et kutt i statsbudsjettet kan legge begrensninger på de som ønsker å starte opp med dette, nettopp fordi organisasjonen bidrar med materiell og kompetanse, sier han videre.

- Truet

På landsbasis har den norske birøkterstanden sunket dramatisk, samtidig som biene er rammet av massedød verden over.

– Det er ikke bare biene som er en utrydningstruet rase, men vi også snart sette birøkterne på den røde listen. Vi trenger alle midlene vi kan å for å satse mer på opplæring forteller styreleder Karl John Amdahl i Norges Birøkterlag.