SKALAND: Malvin Nilsen er gründer og styreleder i gruve- og entreprenørforetaket Leonard Nilsen & Sønner (LNS) i Risøyhamn på Andøya i Nordland.

Et av selskapene LNS eier er Skaland Graphite, hvor Nilsen er styreleder. Selskapet er et typisk eksempel på den enorme samfunnsinnsatsen han har lagt og legger ned.

Sammen med sin far, Leonhard Nilsen, startet Malvin et industri-eventyr med fire tomme hender, en lastebil og en bulldoser i 1961 i den lille bygda Strandland på Andøya.

Stort konsern

Siden den gang har LNS vokst fram til å bli et konsern bestående av blant annet 16 selskaper, 1.200 ansatte og en årsomsetning på 2 milliarder kroner.  LNS har utviklet seg fra å være et rent entreprenørselskap til også å bli Norges største selskap innen gruvedrift i Norge. Ikke bare driver LNS to gruver i Norge i dag, men står også som eier av Rana Gruber A/S. Utover det eier LNS også Skaland Graphite A/S, som i sin tid var Europas eneste grafittverk. LNS andre store viktige forretningsområde er tunnel- og anleggsvirksomhet. Sammen har disse to skapt grunnlag for synergier og prosjekter over hele Nord-Norge og Svalbard primært.

Nordprofilprisen

Nordprofilprisen er en hyllest til personer eller organisasjoner, som setter Nord-Norge på kartet og bringer nordnorsk kultur og væremåte ut til et større publikum.  Prisen er karakterisert som noe av det gjeveste en nordlending kan  få.

Årets Nordprofil , Malvin Nilsen, hylles derfor av juryen med glede og respekt, som gründer og bedriftsleder for sin livslange innsats for å ha bygget opp denne nordnorske hjørnesteins- og familiebedriften. Basert på flid, hardt arbeid, kompetanse, engasjement og pågåenhet!  Både nasjonalt og internasjonalt over flere kontinenter, samt et distriktskontor i Oslo.