FINNFJORD/TROMSØ: Nøyaktig klokka ni fredag morgen ble det offentliggjort at Lenvik kommune mottar Troms fylkeskommunes næringspris for 2014.

Prosjektet som er et samarbeid mellom Finnfjord AS og Universitetet i Tromsø, går ut på å rense CO2 fra smelteverket ved hjelp av mikroalger. Troms fylke og Innovasjon Norge bidrar også til prosjektet. Det er Lenvik kommune som prosjekteier som mottar prisen.

Prisen er på en halv million kroner.

Risikofyllt

Finnfjord AS og Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet har igangsatt et forskningsprosjekt sammen. Prosjektet innebærer risiko, men lykkes de vil de sammen løse et betydelig miljøproblem.

- Prosjektet er «ekte nord-norsk»! Det tar utgangspunkt i det faktum at mørketiden har gjort noen alger til perfekte «CO2-agenter». Normalt behøver alger lys for å leve, men siden mørketiden varer så lenge, har de algene som prosjektet tenker på, utviklet egenskaper for å overleve mørketiden, forteller fylkesråd for nøring, kultur og helse i Troms, Line Miriam Sandberg (FrP) og legger til:

- Når det er lys tar de veldig effektivt opp CO2 - noe som er bra i et renseanlegg. Algene produserer lipid - olje - som de bruker for å overleve mørketiden. Og det er den oljen vi kan bruke til biofuel og oppdrettsfôr.

Kan vise vei

For henne er det også artig at det er Nordnorsk bedrifts- og forskningsmiljø som står bak prosjektet.

- Et prosjekt som har stor innovasjonshøyde, som har stort potensiale for å løse store sentrale problemstillinger knyttet til CO2, og som samtidig bidrar til produksjon av fôringredienser til oppdrettsnæringen. Samarbeid mellom næringsliv og forskning som dette kan både vise vei og gi inspirasjon til oss alle, sier Sandberg videre.