TRANØY: I tillegg til advokatutgifter på nærmere 20.000 kroner krever Knuts advokat Jan Erlend Rong, også et erstatningsgebyr på nesten 2.5 millioner kroner.

I brevet til kommunen fra Rong presiseres det at de hadde plikt til å avvise broren Ragnar Johnsen fra anbudskonkurransen. Bakgrunnen er at dokumentasjonskravet ikke var tilstrekkelig.

Advokaten viser til loven om offentlige anskaffelser paragraf elleve.

– Hvis det er gitt medhold av Kofa, har saksøker krav på erstatning for det tap han har lidt som følge av bruddet, heter det.

Loven kan gi grunnlag for både negativ eller positiv kontraktinteresse. Den positive innebærer at leverandøren stilles som om han hadde fått kontrakten i utgangspunktet.

Ugyldig avtale

Videre legger advokat Rong til grunn at Ragnar Johnsen kun hadde lagt ved kopi av vognkort som tilhørte maskinene.

– Det er dermed klart at han ikke hadde lagt ved avtale om leie av maskinene i tilbudet, slik det var etterspurt av kommunen, skriver han.

Skriftlig avtale foreligger heller ikke, noe som er  bekreftet av leverandør X2 Maskin.

– Dermed er ikke dokumentasjonskravet oppfylt, presiserer Rong videre i brevet.

Det understrekes også overfor kommunen  at kopi av vognkortene hvor X2 Maskin er leietaker ikke er nok til å anse som et godkjent kvalifikasjonskrav.

– Kommunen hadde følgelig klar plikt til å avvise valgte leverandør fra konkurransen. Dette skulle ha medført at Knut Johnsen ble tildelt kontrakten for rode en, medgir advokaten.

- Ville vunnet

Det presiseres også at Knut ville vunnet anbudet dersom ikke oppdragsgiver hadde begått feilen.

– Han ville  dermed hatt en fortjeneste på 2.445.058 kroner på kontrakten med Tranøy kommune. Det bes derfor om at kommunen utbetaler erstatningen til Knut Johnsen.

Det kreves også at advokatutgifter på 19.025 kroner blir erstattet.

Vil ikke kommentere

Verken Knut Johnsen eller ordfører Odd Arne Andreassen ønsker å kommentere saken ytterligere overfor Folkebladet.

– Det er vanskelig å gjøre det dersom saken skulle gå for retten, sier ordfører Andreassen.

Saken er imidlertid behandlet administrativt i kommunen.

I det fire siders lange brevet til Tranøy kommune legges det til grunn at Knut Johnsen skal ha erstatning for bruddet. Foto: Christian A. Unosen
Tranøy kommune felt i Kofa