TRANØY: Kommunen ble i fjor klaget inn til Kofa av Knut Johnsen hvor bakgrunnen var et brøyteanbud han hadde tapt overfor broren Ragnar Johnsen.

Nå har imidlertid Kofa slått fast at Knut skulle fått anbudet fra dag én i arbeidsprosessen.

Historien går tilbake til 2013 da brødrene Knut og Ragnar Johnsen søkte på oppdraget som brøytere gjennom kommunens vintermåneder.

Verdien av det samlede arbeidet på to ulike roder er anslått å fordele seg mellom 1.2 og 4 millioner kroner.

Ekstern leietaker

Knut meldte på lik linje med Ragnar interesse på kommunens brøyterode to, men det var sistnevnte som trakk det lengste strået hos kommunen, den gang.

Entreprenørene måtte  kunne stille med lastebil, plog og traktor. Dette skulle vedlegges som kopi ved levering av søknad. Dokumentasjon på at eier  leaser eller eide maskinene skulle også legges fram.

I tilbudet fra Ragnar ble det i så måte lagt ved kopi av vognkortet for de aktuelle maskinene, men her var imidlertid entreprenøren X2 Maskin AS oppført som leietaker.

Ga seg ikke

7. august i 2013 fikk alle de interesserte partene beskjed om at Ragnar Johnsen fikk jobben som brøyter på både rode en og to. Begrunnelsen var at han tilfredsstilte kommunens krav, selv om utstyret ikke var hans.

Knut påklaget kommunen tildelingen, men de valgte å opprettholde beslutningen, noe som senere skulle vise seg å være et lite smart trekk.

Det fantes for øvrig aldri en skriftlig avtale mellom X2 Maskin og Ragnar Johnsen. Derimot en muntlig avtale lå til grunn for at han kunne disponere maskinene til en hver tid i brøytesammenheng.

Brudd på forskrift

Knut klaget derfor kommunen inn for fire ulike punkter, men kun én nådde fram. Nettopp den som omhandler manglende dokumentasjon på at kvalifikasjonskravene til Ragnar var oppfylt.

Kofa har konkludert med at Tranøy kommune har brutt forskriften ved å ikke avvise Ragnar Johnsen fra anbudskonkurransen.

Til Folkebladet forteller Knut Johnsen at han synes det er trist at kommunen ikke har mer kompetanse på området.

- Det er merkelig at de ikke lærer av sine feil. Nå havner de igjen i denne situasjonen. Det er dumt at det går ut over kommuneøkonomien, sier han.

Knut Johnsen klaget kommunen inn til Kofa, fikk medhold på ett av fire punkter. Foto: Kristian Rothli