FINNSNES: Ifølge tal fra Finans Norge ble det i fjor innmeldt 4.535 vannskader på hytter til norske forsikringsselskaper. Kostnadsramma utgjorde vel 191 millioner kroner.

- Mange hytter stenges og brukes ikke igjen på mange måneder. Kanskje ikke før jul eller vinterferien, forteller Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet If.

Han tenker at med enkle grep kan svært mange av skadene unngås; for eksempel ved å skru av vanntilførselen når sommerhuset eller sesonghytta stenges for de kalde vintermånedene.

- Vi har tilfeller av vannskader i hytter som har stått uten besøk fra sen sommer og helt til påske. På den tiden kan et vannrør som er lekk, gjøre stor skade, understreker han.

- Én ting du må huske

De neste helgene før vinteren slår til for fullt, blir mange sommer- og fjellhytter stengt.

- Hvis det én ting du må huske før du setter deg i bilen og drar hjem, er det å skru til stoppekranen, forteller Clementz.

Andelen norske hytter som står månedsvis uten tilsyn, er ifølge han høy.

- De to vanligste feilene er at folk glemmer å stenge av vannet og ikke setter på nok varme i rom hvor det er vannførende ledninger. Vanninstallasjoner mot yttervegger er særlig utsatt siden de dessverre ofte blir bygd inn for å skjule rørene. Da glemmer man at de er der, sier han videre.

- Kan fryse og skade

De største skadene skjer faktisk i moderne hytter med høy standard, siden det er de som har de største vanninstallasjonene.

En annen gjenganger er at hytteeieren ofte glemmer å slå av vannet på utsiden.

- Koble fra hageslangen og tøm utekranen. Hvis krankoblingen ikke er tatt av, kan krana fryse og gjøre stor skade på innsiden av hytta, forteller han avslutningsvis.

I Ifs sikkerhetsforskrifter heter det at vannet skal stenges dersom hytta forlates i mer enn tre døgn.

Slik kan utfallet bli dersom du ikke husker tipsene Sigmund Clementz gir deg for å bevare hytta di. Foto: If forsikringsselskap