TROMSØ: Planen, eller et grovriss av planen, ble presentert under den årlige nasjonale veterankonferansen som i år avholdes i Tromsø og avsluttes idag.

– Det er satt ned en arbeidsgruppe på åtte personer fra Målselv, Bardu og Sørreisa, der Frida Strøm fra Bardu er prosjektleder, som skal jobbe fram denne planen. Gruppa er sammensatt av personer far helsevesenet, Forsvaret, familiekoordinatorene og personer far veteranforbundene. Det viste seg da vi satte sammen gruppa at mange av dem faktisk er i målgruppen for dem gruppa skal jobbe med. Det var ikke tilsiktet, men de var plukket ut på grunn av kompetansen de innehar, sier Bardu-ordfører Arne Nysted.

Særlig viktig

Nysted mener at der er særlig viktig å få på plass en slik plan for de tre forsvarskommunene.

– Ja, det er særs viktig at våre tre kommuner har en slik plan. Det er derfor Bardu, Målselv og Sørreisa har gått sammen om å lage den. Planen bygger på regjeringens oppfølginsplan for veteraner som ble igangsatt av den forrige regjeringen, som igjen bygde på stortingsmeldingen «Tjeneste for Norge». Jeg synes det er fint at våre tre kommuner, som er tyngdepunktet for Forsvaret i Troms, kan samarbeid om en slik plan, sier Nysted.

Ferdig til jul

Målet til arbeidsgruppa er å være ferdig med planen til jul.

– Deretter må den politisk behandles i kommunestyrene i de tre kommunene. Jeg vil tro at planen kan settes i verk til våren neste år. Den årlige veterandagen er jo 8. mai, så det må jo være et mål at de tre kommuene har ferdigbehandlet planen til den tid, sier Nysted.

Dette er i utgansgpunktet ikke noen felles interkommunal plan, men Nysted mener planen både fungerer både innad i hver kommune og som en fellesplan.

– Hvilken status planen skal ha får vi se etter hvert, men jeg tror at vi kan bruke planen hver for oss, men at enkelte ting kan gjøres i fellesskap, sier Bardu-ordføreren.

Det viktigste blir at dette blir en produkt som er gjenkjennbart både for kommunen ogg målgruppen i de tre kommunene.

– Det er viktig at det blir et produkt vi kjenner oss igjen i. Dette skal ikke være en plan som legges i skuffen. Anerkjennelse, kompetanse og samhandling er viktige punkter i denne planen. Det er også svært viktig at vi har fokus på hver enkelt veterans behov slik at vi raskt kan hjelpe og også ivareta familienes behov, sier Nysted.

Gode vertskommuner

– Grunnen til at vi lager denne planen er at vi skal være gode vertskommuner, sa ordfører Helene Rognli da de tre ordførerne presenterte planen under den årlige nasjonale veterankonferansen i Tromsø på onsdag.

Sørreisa-ordfører Paul Dahlø var opptatt at at dette måtte ble en plan kommunene har et eierforhold til.

– Derfor kan vi ikke overta en plan fra en annen kommune. Vi må gjennomarbeide vår egen plan, sa Dahlø.