TENNEVOLL: Ungdomslaget Fram mener at festivaldeltakere tilgriser området.

– Vi som har Åbrekka som nærområde fortviler over toalettforholdene på Isogaisa festivalen. Vi tenker at det er arrangørene av Isogaisa-festivalen sitt ansvar at det er tilstrekkelig med toaletter tilgjengelig for festivaldeltakerne, heter det i et brev som ungdomslaget Fram ved leder Anne Strømmesen har stilet til kommunen.

– Må gripe inn

– Det vi har erfart er at festivaldeltagerne bruker skogen rundt festivalområdet- og området oppe ved skogsveien — som toalett, heter det videre i brevet.

Videre står det at det er ønskelig at mobile toalett leies inn og til slutt bes det om at kommunen bedrer disse forholdene før neste års festival.

Ønsker dialog

– Saken burde vært tatt opp direkte med oss og festivalledelsen, ansikt til ansikt istedenfor å gå via kommunen. Jeg er overbevist om at ingen deltakere ønsker å påføre noen noe negativt. Vi har tre toaletter ute og flere inne tilgjengelig, sier innehaver Tor Lyngmo på Fjellkysten Gjestegård. Han presiserer at det er ønskelig med et godt forhold til UL Fram, noe man har i dag.

– På det meste var det rundt 300 gjester fredag kveld og vi hadde åtte toaletter og et pissoar tilgjengelig. Vi skiltet på engelsk, russisk og samisk samt at dette også muntlig ble tatt opp på alle språk om å bruke toalettene fordi lokalbefolkningen bruker området, sier Kvernmo. Kravet fra myndighetene er et toalett pr hundre deltakere, vi hadde tre ganger mer, fastslår Isogaisa-sjef Ronald Kvernmo.

Han forteller videre om egne ansatte som kontinuerlig inspiserte og rengjorde toalettene både på ute- og inneområdet. Videre hadde han og staben et særlig fokus på dette i løpet av festivalen og skogsområdene rundt ble finkjemmet av arrangøren som ikke fant en dritt.

– Staben var drillet på at dette skulle tas seriøst, sier festivalledere som synes beskyldningene i ettertid er merkelige.

– Isogaisa er en kontroversiell festival. Da må man heller si det om det er det som ligger bak, sier Kvernmo og viser til at grunneiere har spredd grisemøkk under festivalen tidligere.

Han peker også på at det er godt voksne folk og en helt alkoholfri festival med overvekt av damer heller enn ungdom som raver rundt i fylla.

– Vi kan flytte på oss om festivalen er uønsket, det er ingen problem, sier Ronald Kvernmo som holder på å forfatte et brev i saken.

Ikke uønsket

Leder av Ul Fram, Anne Strømmesen mener at det skal være et bra antall toalett tilgjengelig på Åbrekka. – Men hvis de ulike aktiviteter rundt omkring på Åbrekka og i skogen fortsetter vil det være nødvendig å ha høvelige toalett tilgjengelig også der .

– I år var det kommet opp skilt så det har vært ei god utvikling, sier hun som ikke har noen kommentar til hva kommunen bør gjøre eller ikke.

– Er påstandene om bruk av skogen som toalett dokumenterte?

– De kom fram på medlemsmøtet på bakgrunn av observasjoner fra turgåere, det kan være at disse observasjonene er feil, sier hun.

– Isogaisa er selvsagt velkommen i Lavangen og de må ikke føle seg uønsket. Festivalen er bra for Lavangen og UL Fram, vi leier ut lokaler til dem, sier Strømmesen som mener dette er en ikke-sak for avisene.