FINNSNES: Størst trøbbel har nordlyset de siste dagene laget for de som er avhengige av navigasjonsutstyr, melder NRK Nordnytt.

- Når nordlyset er så sterkt som det var sist natt, får det konsekvenser for alle som er avhengig av navigasjonsutstyr, sier forsker Magnar Gullikstad Johnsen ved Tromsø Geofysiske Observatorium.

Bildespesial: Se leserbilder og send del dine nordlysbilder

– Det går elektriske strømmer i nordlyset, som forårsaker forstyrrelser hos oss nede på bakken. I natt var det litt spesielt, fordi vi ble truffet av det vi kaller en geomagnetisk storm. Da så vi at kompassnåla slo ut 1,2 grader i forhold til det som den vanligvis viser, sier han til NRK.

– Vi har sett at kompassnåla kan slå ut så mye som ti grader på det verste. Det får følger for mange som trenger nøyaktige tall på for eksempel GPS-systemer.

I Troms kan det bli problemer med å se nordlyset i dagene som kommer.

– I Nordland og sør i Troms blir det en del skyer i kveld og i natt. I Finnmark blir det nærmest skyfritt vær, sier  vakthavende meteorolog Håvard Torseth ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Han forteller at det i dagene som kommer er Finnmark som får de beste forholdene for å observere nordlysdans på himmelen.