FINNSNES: Hvis du ikke har fjernet løvet i takrenna før frosten kommer, kan det bli dyrt for lommeboka di, ifølge Mesterhus.

Dette er tipsene de gir for at du skal slippe sprukne rør, vannskader og økonomiske tap.

Løv i takrenna kan ifølge Mesterhus gjøre stor skade på huset. Likevel er det mange som dropper å vedlikeholde de stedene som ikke er så veldig godt synlige på huset.

- Overraskende få renser renna si for løv om høsten, selv om det er en billig forsikring, forteller kjedeleder i Mesterhus Raymond Myrland i en mail til Folkebladet.no

- Én gang i året

Hvis nedløpsrøret fra takrenna er full av løv, blir de tette og demmer opp regnvannet. Når gradestokken så bikker under null blir vannet til is. Det kan ifølge han få rørene til å sprekke.

- Hvis nedløpsrørene er innendørs, kan det i verste fall føre til vannlekkasje i hus og kjeller, påpeker han.

Ifølge Finans Norge utbetalte norske forsikringsselskaper erstatning for vannskader som følge av frost for nesten 250 millioner i fjor.

- De fleste trenger bare å rense takrenna en gang i året. Jeg anbefaler å sjekke om de er renset og klare for vinteren allerede i oktober, forteller Myrland videre.

- Spyl renna

Han vil i så måte anbefale å bruke hagehansker til å skyve løvet bortover takrenna, og deretter vippe løvet ut på enden med hendene formet som en liten spade.

- Hvis takrenna bare er skitten, kan du bruke hageslangen til å spyle dem rene, sier han.

Hvis løvet derimot har kommet seg ned i nedløpsrørene, kan en ifølge han prøve å spyle de rene også.

- Hvis de er tette, kan du skru av den nederste delen og dytte løvet ovenfra og ned ved hjelp av et kosteskaft, forteller kjedelereden.

Avslutningsvis tenker han at en liten løvist kan være smart å plassere over nedløpsrøret for å unngå at løv trekker ned i renna.