FINNSNES: – Da Troms Fylkestrafikk kom inn i bildet skulle rutetilbudet bli bedre og billigere. I stedet har det motsatte skjedd, påpeker Per Anders Finnset, tillitsvalgt i Yrkestrafikkforbundet avdeling 11.

Troms Fylkestrafikk (TFT) har varslet at det kommer omfattende kutt i rutetilbudet i Troms. Dette som en følge av at foretaket går et underskudd på 6,5 millioner kroner i møte.

– Kollektivtrafikk koster penger, og det kan hende at TFT i utgangspunktet fikk et for lite budsjett fra fylkeskommunen. Men hvis underskuddet bare stiger, så er det noe galt med måten det drives på, mener Finnset.

Knusende forslag

Han er klar på at de foreslåtte rutekuttene fra TFT på mange måter vil knuse kollektivtrafikken i Troms dersom de skulle bli vedtatt. Stamruter vil forsvinne. Lørdagsruter vil bli nærmest ikke-eksisterende. Og til og med skoleruter reduseres ellers fjernes.

– På Senja vil det omtrent ikke gå busser i skoleferien, dersom forslaget blir vedtatt, påpeker Finnset.

Og dersom det blir så få avganger som foreslått, så er han ikke i tvil om at bussene som fortsatt kommer til å gå i så fall sannsynligvis kun vil ha tomme seter. Dette ettersom han ser for seg at folk mister tilliten når rutetilbudet raseres.

– Og hvordan skal man da få inntekt? spør Finnset.

Han er i tillegg klar på at det i stor grad vil forringe arbeidsdagene til bussjåførene om kuttforslagene til TFT går gjennom.

Følger med

Finnset er klar på at tingene var langt bedre før TFT ble dannet. Og det er bakgrunnen til at de tillitvalgte stiller spørsmål om foretaket er det riktige organet til å drifte kollektivtrafikken i Troms videre.

– Vil dere legge frem et mistillitsforslag?

– Nei, men vi spør om det er riktig at TFT fortsatt skal ha drifta. Og vi kommer til å følge med hvordan det går videre, sier Finnset.