FINNSNES: – Jeg var på et møte i Narvik for tre-fire år siden. Der holdt blant annet etableringsjefen hos IKEA holdt en presentasjon. Tromsø er det eneste reelle alternativet som oppfyller IKEAs krav for Nord-Norge, sier Ditlefsen.

100.000 innbyggere

Kravet møbelgiganten setter, er en større by på dørstokken.

– IKEA krever en større by, samt et omland som utgjør minst 100.000 personer. Alt dette innenfor en radius på en time, forteller han.

– IKEA er avhengig av den pulserende trafikken som går inn og ut av byene. Denne trafikken gjør at folk kommer innen for å kjøpe småting. Skulle de etablere seg på Finnsnes eller Målselv, hadde de nesten bare fått inn hengerkundene, som kun kommer for storkjøpene, mener Ditlefsen.

– Knutepunkt

Sandberg sier hun ikke har vært i kontakt med IKEA, og at Ditlefsen helt sikkert kommer med de korrekte kravene som stilles. Likevel ser hun ikke på forslaget som svada.

– Tromsø vil såvidt runde 100.000 om du tar med omlandet rundt. Setter du tar passeren på Finnsnes, med hurtigbåtforbindelse, har du 125.000 innbyggere innenfor en times radius. Tar du Målselv med flyplassen og E6, blir Midt-Troms et knutepunkter for samferdselen i fylket, sier Sandberg, som presiserer at utspillene hennes er som privatperson, og ikke i sitt embete som fylkesråd for næring i Troms.

Alternativ

– Om det ikke løser seg med etablering i Tromsø, må vi finne andre alternativer. For meg har det ikke noe å si om IKEA kommer til Finnsnes, Tromsø eller en annen nordnorsk by, det viktige er at vi får IKEA til Nord-Norge. I Tromsø har areal vært et problem. Er det en ting vi ikke skal slite med i Nord-Norge, så er det arealer.

Sikter til Sverige

– Ser man på Happaranda, og Sverige generelt, ligger IKEA ofte i ingenmannsland. Om IKEA gjør noe slikt i Norge, er Midt-Troms ideelt. Den som intet våger, intet vinner. Vi må være på tilbudssida, så vi faktisk får IKEA til Nord- Norge, sier hun.