FINNSNES: – Når jeg hører hva FpU har å komme med, vet jeg rett og slett ikke hvilke ord jeg skal bruke. Dersom de mener Heimly ikke fungerer som asylmottak, og henviser til dårlig integrering, holder det ikke mål. I Lenvik gjør vi det mye bedre enn mange andre kommuner, sier Jasmin Agovic-Nordaas, og puster ut etter åpningstiraden.

– Føler seg utrygge

På spørsmål om Heimly fungerer dårlig, svarer formann i Lenvik FpU, Tonje Lavik, følgende:

– Lenvik kommune har kun en viss integreringskapasitet på lik linje som mange andre kommuner. Vi har fått en rekke tilbakemeldinger fra folk om at det er mange problemer rundt asylmottaket Heimly, og at folk føler det er ubehagelig med et såpass stort asylmottak på lille Finnsnes, skriver hun i en e-post.

På spørsmål om å konkretisere ”mange problemer”, kommer det ikke noe tydelig svar.

– Mindre kriminalitet

Agovic-Nordaas, som selv har innvandrerbakgrunn, tolker dette som mangel på kobling mot virkeligheten.

– FpU har ingen bevis på ekstraordinære utfordringer i Lenvik. De ønsker å legge ned et mottak som fungerer veldig-veldig bra. Det var store protester i 2002 når asylmottaket ble oppretta. For et par år siden sa lensmann Arnold Nilssen, at kriminalitet på Finnsnes har gått ned etter 2002. Den har ikke gått opp, som mange hadde forventa.

– Vil jobbe aktivt

Lenvik FpU opplyser de vil jobbe aktivt for nedleggelse, ved å fremme et resolusjonsforslag i både Lenvik FrPs årsmøte, og under fylkesårsmøte i Troms FpU. Måten de ønsker nedleggelsen, er gradvis nedbygging etter som asylsøjerne får avslag. De som får grønt lys, mener hun skal integreres kjapt.

– Det virker som FpU har dårlige opplysninger. Asylmottakene er nasjonalpolitikk. Skal Heimly legges ned, er det staten eller foretaket Hero som må fatte denne beslutninga, påstår Agovic-Nordaas.

Han mener videre at Fpu gjør lite annet enn å skape splid og mistenkeliggjøring.

– Feil vei

FpU opplyser at vedtaket er i samsvar med Frp langsiktige mål. Agovic-Nordaas mener de er på bærtur.

– Asylsøkerne kan ikke sendes ut før UDI fatter et vedtak. Hvor skal flyktningene gjøre av seg i ventetida? De som allerede bor her må integreres. Legger man ned mottakene, blir ting enda verre. Mange vil da presses til å være kriminelle, mener han.

Videre tror han utspillet havner i konflikt med hva folk flest mener.

– Jeg har en god del facebookvenner, som har linka til saken fra Folkebladet.no. De fleste reagerer negativt på forslaget. Jeg tror ikke folk oppfatter det som utfording å integrere flyktninger på Finnsnes.

– Jeg kan ikke tolke dette som annet enn et desperat forsøk på å ta bort oppmerksomhet fra moderpartiet, som er halvvert i kommunestyret, påstår Agovic-Nordaas

FpU-lederen mener påstanden er et forsøk på å flytte fokuset bort fra hva sakens kjerne.