DYRØY: Det er en gave mange vet å sette pris på. Anne Larsen fungerer som frivillig og ulønnet kirketjener mens stillingen står vakant. Nå slipper hun å gå opp i tårnet og dra i tauet — fire ganger for hver gudstjeneste.

— Jeg er enormt takknemlig. Ikke minst siden dette er en stor gave: Et slikt system koster 120 000 kroner, det er dyrt, men det er så nyttig. Jeg er virkelig stolt over Sanitetsforeningen som gjør noe slikt, forteller Larsen.

Økonomisk løft

Listen over hva Sanitetsforeningen har bidratt med i årenes løp i Dyrøy er lang. For å nevne noe: Trygghets-alarmer til de eldre, flaggstang, vev, høvelbenk og arbeidslamper til sykehjemmet. Sammen med Kastnes var Brøstadbotn sanitetsforening med og samlet inn penger til handicapbuss til kommunen, deretter også carport til bussen. Men det største økonomiske løftet var helsebadet. Det kostet over én million, og pengene måtte samles inn i en 10-års periode sammen med Kastnes og Espenes. Det var en stor dag da badet åpnet i 1994.

Anne Larsen viser frem hvordan nye kabler er kommet til i klokketårnet. Tauet, som var i bruk inntil ringemotoren ble montert i august, henger fremdeles.

Men nå har det ingen funksjon.

— Det er en liten kunst å ringe godt. Når det etter gudstjenesten skal være tre ganger tre slag, er det kun kolben som skal røre seg, ikke selve klokka. Kanskje vi kan håpe på at det også blir en slik ringemotor i kirka på Dyrøya etter hvert, sier Larsen.

— På julaften, når det er høytidsringing, ringes det i én time mellom klokken 17 og 18. Jeg har aldri vært med på det, men det er et tungt arbeid — og slitsomt for den som drar! På øya pleier det å være to som skifter på å ringe.

Fjernkontroll

Nå er alt forprogrammert inn i et Apollo II styringsur som kan styre ulike applikasjoner. En medfølgende fjernkontroll gjør at den som skal starte ringingen, selv kan sitte i kirkerommet. Du trenger ikke forlate benkeraden mot slutten av gudstjenesten for å ta på deg hørselsvern, klatre opp i tårnet og klargjøre ringingen. Et slikt apparat letter kirketjenerjobben enormt. Nå håper Larsen at noen vil søke på den 20 prosent store stillingen som menigheten har lyst ut.

— Det er en super måte å komme i kontakt med folk på. De fleste søndager er det kirkekaffe, og det er da man kommer i prat med folk, sier Anne Larsen.