FINNSNES: Finansminister Siv Jensen ønsker å avvikle tilskuddet til Studiesenteret på Finnsnes. Det kom frem da forslag til statsbudsjett 2015 ble lagt frem onsdag.

Meldinga kom som et sjokk på Arnfinn Andersen, som er styreleder i Studiesenteret Finnsnes.

- Dette kom som en stor overraskelse, noe vi ikke på noen måte hadde fått noe varsku om på forhånd, sier Andersen til Folkebladet.

Studiesenteret på Finnsnes har ligget inne på statsbudsjettet siden 1996 – ei lang stund som det eneste studiesenteret. De siste årene har statsstøtten ligget på om lag fem millioner kroner årlig. I 2013 utgjorde tilskuddet 62,5 prosent av inntektene til senteret.

- Dersom forslaget fra regjeringen blir vedtatt, betyr det spikeren i kista for Studiesenteret?

- Nei, det behøver det ikke være – det blir bare å spekulere. Nå må vi i stedet brett opp ermene og kjempe for at Midt-Troms skal være med når kartet for høyere utdanning skal tegnes, sier Andersen.

Bevist sin eksistens

Styrelederen mener at det i løpet av mange år er bevist et behov for Studiesenterets eksistens.

- Vi har levert gjennom flere år, i snitt 200-300 studenter hvert år, og har vist at vi kan tilføre høyere utdanning til distriktsdimensjonen, sier Andersen som viser til den tverrpolitiske enigheten om at Norge trenger mer kompetanse.

Styrelederen viser også til at Midt-Troms er regionen i fylket med størst eksportgrad, det er en industriregion, det er en fiskeri- og sjømatregion og generelt en sterk næringsregion. Noe Andersen poengterer betyr et ekstra stort kompetansebehov.

- Når det nå sies som det gjør i statsbudsjettet, så skjer det samtidig som at regjeringen og utdanningsministeren inviterer til strukturdebatt om høyere utdanning i Norge. Ministeren sa nylig at det vil bli to universiteter i Nord-Norge, men også at det skal bli færre institusjoner, og da må vi se oss som en del av dette bildet. Vi må kjempe for at vår dimensjon blir med videre, understreker Andersen.

Mange gode venner

- Sett i sammenheng ser det ut til at krefter kjemper mot Studiesenteret, gjør det ikke?

- Jo, men dette er ikke et endelig budsjett. Nå må vi appellere til den politiske dimensjonen, blant annet har vi tre fra Troms i utdanningskomiteen som vi må snakke med. Jeg kan jo skjønne at det er vanskelig å forsvare to studiesenter på et statsbudsjett, men jeg mener samtidig at Studiesenteret på Finnsnes har bevist at vi har noe å tilføre, understreker Andersen.

Til tross for den dårlige beskjeden i regjeringen forslag til statsbudsjett, ønsker ikke Andersen å hause opp stemninga. Han er nemlig overbevist om at Studiesenteret har alt for mange gode venner til at det kan gå galt – så fremst det nå mobiliseres.

- Nå vil vi søke bred støtte og mobilisere alle gode krefter for å få Midt-Troms med når kartet for fremtidens høyere utdanning nå skal tegnes på nytt.

(Folkebladet.no)