FINNSNES: Det var i september i fjor at mannen i begynnelsen av 20-årene ble tatt på fersken av politiet. Nærmere bestemt mens han kjørte bil til tross for at han var ruspåvirket.

Etanol

Blodprøver tatt av mannen viste en påvirkning av etanol på 0,25 promille. I tillegg viste blodprøvene konsentrasjoner av metamfetamin og en rekke andre narkotiske stoffer i blodet.

Analyser utført av Folkehelseinstituttet konkluderer med at den samla ruspåvirkningen med at mannen ”med all sannsynlighet var påvirket tilsvarende en promille høyere enn 0,5 ved den aktuelle kjøringen.

Det var nok til at den unge mannen ble ilagt en straff der han mister retten til førerkortet for alltid.

Ikke første gang

Dette var nemlig ikke første gangen hadde gjort seg skyldig i ulovligheter tilknyttet bilkjøring. I 2009 ble han av Senja tingrett dømt for både promillekjøring og kjøring uten gyldig førerkort.

Og ifølge Vegtrafikkloven mister man retten til å føre førerkortpliktig vogn når man dømmes for nye overtredelser mindre enn fem år siden sist gang.

Riflefunn og vold

I tillegg til kjøringa i ruspåvirket tilstand, så er mannen dømt for en rekke andre overtredelser. De alvorligste forholdene handler om vold. Nærmere bestemt om hvordan mannen langet ut flere slag mot ansiktet mot to personer på en fest for to år siden.

I straffeskjerpende retning har retten pekt på at volden hadde et betydelig skadepotensial, og at mannen ikke stoppet sit angrep før han fysisk ble lagt i bakken av en annen festdeltaker.

– I formildende retning er det vektlagt det lange tidsrommet som har gått, og som ikke skyldes forhold på tiltaltes side, heter det i dommen.

Retten har funnet det riktig å straffe mannen med 21 dager ubetinget fengsel. Her er en rekke andre overtredelser, som gjelder ulovlig eie av sjytevåpen, besittelse av narkotika, og besittelse av et hjemmebrentapparat tatt med i betraktningen.

(Folkebladet.no)