SJØVEGAN: «Kjør for livet» ble startet som et «Inn på tunet konsept» på Børseth Gård i Melhus i 2008.

De gode historiene

Ideen hadde forankring i motorsport og bygde på ungdoms interesser og mestringsopplevelser.

Gründerne Knut Ove Børseth og Siri-Mette Gynnild startet det som den gang het «Bmsport Junior». Med i utviklingen og oppstarten var også veilederne Bjørn Alstad og Kenneth Sande.

Sammen var det disse fire og mange flere ildsjeler som la grunnlaget for det som senhøsten 2010 ble starten på ”Kjør for livet”.

Ni kommuner

I dag har de 14 klubber fordelt på ni kommuner. Knut Ove Børseth brukte en halvtime på å dra historien og de gode historiene om ungdom som hadde profittert på opplegget.

Men han viste også til dokumentasjon fra forskere i Veritas som konkluderte med positive resultater. Nøkkelord er å få ungdom til å føle tilhørighet og at de opplever å lykkes.

- Et typisk prosjekt kan være å bygge opp en rallybil samtidig som en har en bil å kjøre med, sa Børseth der flere faggrupper i Salangen var tilhørere.

Han vektla det lokale engasjementet for å lykkes.

- Vi ønsker å være knallgode når vi etablerer oss. Faren kan være at alle er positive, men at ingen tar det videre. Da stopper det opp, sa han.

Kan bli først

Kort sagt organiseres klubben med fem utvalgte ungdommer og to voksne teamledere der en samles 48 ganger i løpet av året.

I tillegg etableres det et såkalt åpent tilbud med ti ungdommer og to voksne.

Dette for å gi flere et tilbud og unngå stigmatisering. Det må også opprettes en kommunekontakt og et inntaksteam. Salangen kan bli den første kommunen i Nord-Norge om noen tar ballen videre.

Felles utfordringer

- Jeg ser det slik at vi kan ta kontakt med nabokommunene og motorklubbene for å høre interessen. Vi har felles utfordringer. felles ungdomsmiljø og felles muligheter for få det til i lag, sa en tydelig begeistret ordfører, Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp).

Om hun tar saken til eget formannskap har etableringen av en egen klubb i Salangen en prislapp på omkring 200.000 kroner. I avtalen stiller da ”Kjør for livet” med alt materielt utstyr. Avdelingsleder Viggo Valnes ved Sjøvegan videregående skole med mange års erfaring på området mente prosjektet var spennende og at målgruppen finnes i regionen.

(Folkebladet.no)

SPENNENDE: Avdelingsleder Viggo Valnes mente ” Kjør for livet” var spennende. Foto: Morten Dokka