SETERMOEN: Fagarbeider Monika Nydal oppdaget først bæsj på to små barns utedresser og støvler, og fant etterhvert ut at det var menneskebæsj i trehytta barna lekte i.

- Jeg tenkte at det går an, at noen virkelig kan gjøre noe slikt, sier hun oppgitt.

Barna var så små, slik at de ikke skjønte at det var bæsj de hadde fått på deg, men heldigvis oppdaget personalet dette fort, slik at de rasktfikk nye klær på seg.

Barnehagen har rutiner på å gå over området i barnehagen hver morgen, slik kan de sjekke om det har foregått hærverk på lekeapparater og øvrige utstyr før barnehagebarna ankommer, men de hadde ikke oppdaget bæsjen i hytta som er bygd opp mellom noen trær.

- Det kan virke nesten planlagt, når noen bæsjer i ei trehytte man må klatre opp i, sier bestyreren.

Gjentatte hærverk

Fageråsen Barnehage har gjevnlig blitt utsatt for hærverk og innbrudd. Siden barnehagen er kommunal, kan man ikke stenge av uteområdet om natten eller i helgene, og det er heller ikke ønskelig.

- Vi opplever for eksempel stadig at utebenkene blir flyttet, slik at noen kan klatre på taket. -Og det er store benker å flytte på, så det er klart det må være litt størrelse på personene som gjør dette, forteller Moen.

For to år siden byttet de ut barnehagens lavvo med ei grillhytte, nettopp for å unnga hærverk.Lavvoen ble stadig spjæret opp.

I vår hadde noen tatt seg bryderiet med å sage ned fire flotte bjørketrær, og da la barna merke til dette. Vandelene hadde da lagt igjen spor i snøen som viste skostørrelse fra 35-38.

- Det var jo deres klatretrær, sukker bestyreren.

Moen forteller videre at barnehagen har ønsker å å søke offentlige spillemidler for å få til ei større grillhytte til barna. Og når det søkes om offentlige midler, så skal det nyttegjøres også for allmenhenten, men på grunn av alle hærverkene revurderer personalet om det er noe poeng.

Oppfordrer foreldrene

Når det skjer materielle skader, så snakker vi naturligvis med barna om det som har skjedd, men sistnevnte hendelse har vi latt forbigå i stillhet, sier hun.

Moen oppfordrer foreldre til å snakke med sine barn som bruker barnehagens område på fritida - Det er sikkert en del foreldre som tror at akkurat deres barn ikke gjør dette, men det kan jo hende at de gjør likevel, sier hun.

- Snakk med ungene dine, er Moens oppfordring.

HÆRVRK: Fageråsen Barnehage på Setermoen blir stadig utsatt for hærværk. Foto: Monica Olaisen