FINNSNES: I helga ble det kjent at det Nordlys-eide nettstedet Buzzit i lang tid har stjålet hele artikler - ord for ord, fra norske- og utenlandske nettsteder til egen lesertall-profitt.

Nå varsler sjefredaktør i Nordlys Anders Opdahl opprydding i sakene.

Til Aftenposten legger Opdahl seg langflat og hevder at de tar kritikken som har versert på fullt alvor og at det skal fordøyes som lærdom.

- Nå skal vi rydde opp hvis vi har gjort noe galt, forteller han overfor avisen.

Vurderer fjerning

For å gjøre det, har sjefredaktøren allerede startet arbeidet med å fylle ut alle sakene som er blitt publisert på Buzzit i et excelark.

Årsaken til det er at de nå skal få klarhet i om det kan finnes uløste spørsmål knyttet til opphavsretten i det publiserte materialet.

Ved spørsmål om Opdahl har vurdert å ta bort saken «10 ting læreren vil si til dere foreldre, men ikke tør» - som for øvrig er ren avskrift fra den britiske avisen - The Guardian, svarer han at de skal vurdere å fjerne den samt flere.

- Grove krenkelser

En av de som gikk hardt ut mot det Nordlys-eide nettstedet i helgens utgave av Aftenposten, er mediejurist Jon Wessel- Aas. Han forteller at flere artikler publisert på Buzzit er så godt som oversatte blåkopier av originalartiklene.

- Her er det snakk om klare og grove opphavsrettkrenkelser, sa han om Buzzits versjoner av saker fra de utenlandske mediene The Guardian og Cosmopolitan, forteller Wessel- Aas til Aftenposten.

Til avisen forteller Opdahl at Wessel- Aas skal hjelpe til med gjennomgang av hvordan innhenting av materiale fra sosiale medier kan skje og hva slags handlingsrom pressen har til å publisere innhold derfra.

- Et viktig skille

Folkebladets digitalredaktør Trond Sandnes sier at man må skille mellom sitat og det som omtales som et stofftyveri:

– Som journalist bruker man kilder fra både her og der. Noen kilder er muntlige, andre er skriftlige. Det kan være intervju med en ordfører, eller brev funnet i postlister hos en kommune — eller artikler omtalt i andre medier. Denne debatten handler ikke om å sitere andre medier. Det har blitt gjort siden "tidenes morgen". Her handler det om å ta bortimot hele artikler og så gjøre dem til sine egne. Det handler i bunn og grunn kun om god folkeskikk, sier han.

– Vi har ikke noen erfaringer med Buzzit i denne sammenhengen, men føler at Nordlys.no stort sett er flinke til å oppgi kilde når de siterer Folkebladet.

(Folkebladet.no)