FINNSNES: En 27-åring ble denne uken dømt for å ha kjart alt for fort i en 50-sone.

Hendelsen skjedde i august i år. Mannen braste inn i en 50-sone i alt for stor fart. Politiet målte mannen til 92 kilometer i timen.

For fort

I retten ga mannen en uforbeholden tilståelse. Han forklarte at det godt kunne stemme at han hadde hatt en så høy hastighet, og at han ikke så på speedometeret.

Til tross for dette merket mannen at han kjørte alt for fort i forhold til fartsgrensen.

Praksis

I dommen heter det at fartsovertredelsen ligger i grenseland mellom betinget og ubetinget fengsel. Videre heter det at nedre grense for når det skal reageres med samfunnsstraff, er den samme som for grensen mellom betinget og ubetinget fengsel. For kjøring i 50-sone er denne grensen i overkant av 90 kilometer i timen.

Retten har kommet frem til at det ikke foreligger skerpende omstendigheter ved kjøringen som tilsier at det må ilegges ubetinget fengsel. Det foreligger heller ikke særlige formidlende omstendigheter som tilsier en betinget fenselsstraff.

Vanskelig

Mannen har forklart at han trenger førerkort i forbindelse med jobben, og at det blir vanskelig å hente og bringe sønnen når de skal ha samvær så lenge han ikke har førerkort.

I dommen heter det at retten ser at det vil kunne medføre visse ulemper, men finner det utvilsomt at hensynet til trafikksikkerhet og likebehandling må veie tyngst.

Dommen

27-åringen ble dermed dømt til samfunnsstraff i 36 timer, som må gjennomføres på 90 dager.

Videre mister mannen førerkortet i ti måneder, og han må avlegge delvis ny førerprøve for å få førerkortet tilbake.