BARDUFOSS:  Det sier Ninja Nerheim (Heggelia) og Hege Holmsæter (Karlstad). Uten dette tilbudet på Barduoss ville ingen av de to ha valgt å bli sykepleiere. Begge har familie og er småbarnsmødre, og ville ikke hatt muligheter til å ta utdanningen over tre år i Tromsø.

– Nei, det hade ikke gått. Det hadde blitt dyrt og vanskelig med to husholdninger, og i tillegg kunne jeg ikke jobbet ved siden av som jeg gjør nå. Dette var min mulighet til å ta denne utdanningen, sier Nerheim.

Holmsæter nikker samtykkende.

– Jeg ville ikke klart å være så mye borte fra familien. For min del måtte jeg bli godt voksen før jeg visset hva jeg ville. Da er det perfekt å ha muligheten til å ta en desentralisert utdanning, og slippe tre år i Tromsø. Det ville ikke vært noe aløternativ for meg, sier Holmsæter.

Selv om desentralisert sykepleierutdanning er fire år går det greit så lenge dem kan bo hjemme.

– Det har vært avgjørende for oss, sier begge.

Siden 1990

– Ordningen med desentralisert sykepleierutdanning har vart siden 1990. Målet var da som nå å styrke tilgangen på sykepleiere i disktriktskommunene. Så langt har ordningen utdannet rundt 450 nye sykepleiere fra studiestedene Bardufoss, Finnsnes, Nord-Troms og Tromsø, sier universitetslektor Catrine Norvik ved UiT Norges arktiske universitet.

Norvik er koordinator for bachelorutdanningen på Bardufoss og har jobbet med dette siden 1999.

Målsettingen med utdanningsordningen har truffet blink når det gjelder Nerheim og Holmsæter.

– Vi skal fortsatt bo her og det er nærområdet som får nytten av vår utdannelse, sier Nerheim.

Primærønsket fra begge er en jobb i Målselv, Bardu, Lenvik eller Balsfjord.

Nå er de to studentene, sammen med de ti øvrige på dette kullet på Bardufoss, fra Målselv, Bardu, Balsfjord og Storfjord, i full gang med å skrive sin bacheloroppgave.

– Jeg skal ærlig innrømme at det er godt det snart er slutt. Vi er rimelig ensporet akkurat nå. All oppmerksomhet går på oppgaven, og vi er vel mentalt bortreist for øyeblikket, smiler Nerheim og Holmsæter.