FINNSNES: Lenvik kommune ble først varslet om at de måtte ut med 2,4 millioner kroner på grunn av ulovlig direkte anskaffelse i forbindelse med byggingen av den nye ungdomsskolen på Finnsnes.

Kommunen ble klaget inn av Senjahus AS.

Halveres

Nå har KOFA avgjort at beløpet skal halveres, fra åtte prosent til fire av de 30 milioner kronene, som klagenemnda har lagt til grunn som anskaffelsens verdi.

Kommunen har ifølge KOFA brutt regelverket ved å ta opp et banklån uten at låneopptaket ble kunngjort i forkant.

I avgjørelsen fra KOFA som kom fredag ettermiddag heter det blant annet at de har sett på flere formildende omstendigheter som fører til at beløpet reduseres.

Formildende

– I formildende retning vektlegges at innklagede har synliggjort noen utfordringer ved å følge regelverket i anskaffelser av låneopptak, hvor tilbyderne bare kan tilby konkurransedyktige renter i et kort tidsrom. Det vektlegges også at låneopptak i de norske anskaffelsesreglene trolig vil bli unntatt fra kunngjøring, i alle fall i EØS-området, i fremtiden. Videre vektlegges det at innklagede tross alt sikret noe konkurranse om låneopptaket, ved at innklagede før avtaleinngåelsen, rettet forespørsler til de to tilbyderne KLP Kommunekreditt AS og Kommunalbanken AS. Samlet sett taler derfor de formildende omstendighetene for at gebyret settes lavt, heter det fra KOFA.

Likevel understrekes det at det foreligger en klar forsømmelse av kunngjøringsplikten,.

– Anskaffelsesverdien er betydelig og innklagede har opptraådt grovt uaktsomt, heter det i avgjørelsen.