BARDUFOSS: Næringshagen og Bardufoss Høgtun videregående skole (BHvgs) har intensjoner om et samarbeid der hensikten er å integrere utdanningsmiljøet inn i nettverket av lokale bedrifter som en del av næringshagemiljøet.

Noe av hensikter er å legge grunnlaget for at ungdom tidlig skal vise interesse for entreprenørskap og bli kjent med regional næringsliv.

Derfor har næringshagen invitert lokalt næringsliv til næringslunsj i næringshagen i neste uke for å diskutere lærlingeordningen. Der vil også rektor ved BHvgs, Børre Krudtå være.

– Vi ønsker å utfordre bedriftene litt på dette med lærlingeplasser. Lokale bedrifter kan alene, eller i fellesskap, bli lærlingebedrifter. Jeg vet at mange kvier seg fordi det er en del jobb forbundet med å ha lærlinger i bedriften, men det finnes hjelp få til en del av dette arbeidet, sier leder av Næringshagen i Målselv, Terje Nyberget.

Nyberget mener å ta inn lærlinger er en fin måte for bedriftene å skaffe seg fremtidig arbeidskraft på. Samtidig bidrar det til å beholde faglærte i området sånn at de ikke flytter ut og er tapt for lokale bedrifter.

– Gjennom å være lærlingebedrift gjør man seg kjent med ungdommene og kan dermed skaffe seg et bedre grunnlag til å ansettte folk i faste stillinger når lærlingene er ferdig med utdannelsen. Skal vi få opp nivået på håndverksyrkene og andre yrker må vi har lærlingeplasser. Vi vet at det er manko på fagfolk og da må vi legge til rette for at dem får gode lærlingevilkår, sier Nyberget.

Møtet i neste uke skal også dreie seg om hvorvidt BHvgs kan tilpasse deler av sin utdanning i forhold til regionale og lokale behov og utvikling.

- Jeg ser på dette møtet som en innledning til et framtidig samarbeid om disse tingene, sier Nyberget.

Han mener det er viktig å beholde ungdommene i regionen om bedriftene skal ha tilgang til kompetanse.

– Reiser ungdommene ut av regionen for å få lærlingeplasser kan det være svært vanskelig å få dem tilbake igjen til vår region, sier Nyberget, som håper at bedriftene kan stille på lunsmøette i neste uke for å diskutere denne problemstillingen, og kanskje danne grunnlaget for et større samarbeid mellom bedrift og skole.