FINNSNES: Ifølge dommen fra Senja tingrett fant kjøreturen sted i august i år. 25-åringen ble stoppet rundt klokken 11 lørdag formiddag, og en blodprøve tatt like etter klokken 11 viste at mannen hadde en alkoholkonsentrasjon i blodet på 0,62 promille.

Fest dagen før

25-åringen forklarte i retten at han hadde vært på fest dagen før kjøreturen fant sted. Etter å ha vært på en pub og drukket fem øl, hadde han deretter dratt til en fest. Der hadde han blant annet drukket rødvin, før han skal ha vært i seng rundt klokken 22.

Mannen sa i retten at han har tiltro til at promilleresultatet var riktig, selv om han synes det er høyt i forhold til hvor lang tid det var gått siden alkoholinntaket.

Mannen er tidligere ikke straffet for brudd på vegtrafikklovgivningen.

Jobb

25-åringen forklarte i retten at en betinget fengselsstraff, som er vanlig i saker hvor alkoholkonsentrasjonen ikke overstiger én promille, ville føre til at han mistet jobben sin. Det ville også føre til at han ville miste boligen sin, som han har gjennom jobben.

I dommen heter det at retten har forståelse for at mannen er i en vanskelig situasjon. Men samtidig påpeker retten at allmenpreventive hensyn gå foran. Retten mener også at mannen ikke er i en unik situasjon med tanke på jobb, da dette vil være tilfellet for mange typer stillinger.

Videre forklarte 25-åringen i retten at han bruker førerkortet i forbindelse med jobben, og at det i utgangspunktet er et krav med førerkort i hans stilling.

Retten hadde også forståelse for at en inndragning av førerkortet vil medføre ulemper for mannen i hans nåværende jobbsituasjon. Men samtidig er retten klar på at hensynet til trafikksikkerheten og likebehandling må veie tyngst.

Fengsel

Dermed ble 25-åringen dømt for overtredelse av vegtrafikkloven til en straff på fengsel i 14 dager som gjøres betinget, med en prøvetid på to år. Han må også betale en bot på 20.000 kroner, subsidiært fengsel i 15 dager.

Mannen mister også førekortet i 12 måneder, og må avlegge full ny førerprøve.