TENNEVOLL: - En fremtidig reåpning av gabbrobruddet vil bety sårt tiltrengte arbeidsplasser, skriver ordfører Erling Bratsberg til Sametinget i et forsøk på å komme til en ordning som kan sikre både samiske kulturminner og arbeidsplasser.

Eksisterende brudd

Et gammelt gabbrobrudd kloss inntil fylkesvei 84 like ovenfor bebyggelsen i Spansdalen har vist seg å ha gabbro av høy kvalitet noe den lokale entreprenøren Rolf Jørgensen AS ønsker å ta ut. Allerede den forrige ordfører tok opp saken for flere år siden, men ble da henlagt på grunn av motstand fra en del av befolkningen i dalen. Senere har Sametinget kommet på banen for å sjekke ut eventuelle kulturminner nær gabbrobruddet.

Etter flere befaringer i Spansdalen hvor det gamle gabbrobruddet ønskes gjenåpnet, har Sametinget konkludert med at: « Vi vil derfor gå i mot det omsøkte tiltaket.» Etter den første befaringen sendt de ei regning til kommunen på 27.000 kroner.

Stopper

Tyngst i argumentasjonen fra Sametinget er henvisningen til et kutråkk som går ovenfor stedet hvor det ønskes å ta ut gabbro. En sti som i sin tid skal ha ført kyr til fjells for beiting. Videre vises det til sagn og muntlige opplysninger om en sommerboplass her. En steinhelle er også en del av saken. Dermed konkluderer saksbehandler med at de går i mot å åpne gabbrobruddet og mener området er automatisk fredet som samisk kulturminne.

Trussel

Imidlertid finnes det en mulighet for å gå videre med saken ved å klage til Riksantikvaren via Sametinget. På forhånd skriver de at de ikke vil anbefale en slik dispensasjon. I brevet framkommer også en trussel dersom man går videre med saken: « Sametinget understreker at det ved en slik dispensasjonssøknad kan påbeløpe tiltakshaveren betydelige merkostnader.»

Vil ha dialog

- Vi ønsker å komme i dialog med Sametinget for å se på om det er mulig med såkalte vernesoner rundt kulturminnene som for øvrig ligger høyt over det gamle og eksisterende bruddet, sier ordføreren. Han understreker at han ønsker å ivareta både kulturminnene og få til en åpning av bruddet for å få til både sårt tiltrengte arbeidsplasser og næringsutvikling.

- Denne saken er så viktig at vi om nødvendig prioriterer å reise til Karasjok for å avvikle møtet, skriver ordføreren til Sametinget i august og imøteser et snarlig svar.