FINNSNES: Til tross for at Russland, et av hovedmarkedene for norsk fisk, boikotter norsk fisk, økte eksportverdien for næringa. Boikotten fra Russisk side ble iverksatt i starten av august.

Tall fra SSB viser at fiskerinæringa i Troms omsatte for 346 millioner kroner forrige måned. Tallene for 2013 og 2012 viste henholdsvis 307 og 288 millioner kroner i eksportverdi.

Oktober vannskillet

Sildenæringas fremtid er den som har blitt mest svartmalt, etter handelsblokkaden var et faktum.

Nergård Sild hadde ikke noe sild på lager da boikotten ble iverksatt, ifølge Aftenposten. Hvordan de blir påvirkes av boikotten, vil først vises når fisken kommer inn.

- Det store sildefisket starter nå i oktober. Silda finner nye veier i nye markeder. Det er bare snakk om pris, sier administerende direktør Tommy Torvanger i Nergård til Aftenposten.

Tall henta fra iLaks viser en nedgang på 76 øre per kilo sild fra august i fjor. I august 2013 var prisen på 6,7 kroner per kilo sild, mot 5,94 i år.

Avblåser sildekrise

Egil Magne Haugstad hos Pelagia, Norges største sildeeksportør, sier til iLaks at han ikke vil kalle eksportboikotten noen krise.

- Det at Russland stengte sine grenser for norsk fisk, er en tilleggsutfordring som pelagisk bransje i Norge ikke hadde regnet med. Jeg vil ikke kalle dette en krise på kort sikt.  Det er uheldig ettersom Russland var vårt største marked og satte størst pris på den kvaliteten vi kan levere.  Det er uheldig at vi må selge noe til noen lavere betalende markeder og uheldig for Russerne at de ikke får kjøpe den beste fisken som de aller helst vi ha fatt i, sier han til bransjemagasinet.

Han forteller videre at andre land har retta fokuset mot det russiske markedet. Dette igjen etterlater hull Norge fyller.

Hele landet

Resten av landet kan også vise til gode tall fra fiskerieksporten.

- Fiskeeksporten på 4,7 milliarder kroner, opp 146 millioner kroner fra august i 2013. Dette til tross for at eksporten av fisk til Russland gikk ned med hele 82,2 prosent i forhold til august i fjor, og var på bare 96,2 millioner i årets augustmåned. Særlig eksporten av laks, ørret og sild til Russland gikk ned, skriver SSB i sin rapport.

Grunnen til at eksporten ikke har lidd nevneverdig, er at fisken har funnet andre markeder.

- Men eksporten av laks fant altså andre markeder, og fersk laks med hode økte med til sammen 88,3 millioner kroner til Storbritannia, Danmark og Frankrike sammenlignet med juli. Eksporten av sild til Ukraina økte også, skriver de.

Inn bakdøra

Selv om Russland boikotter norsk fisk, havner likevel norsk fisk på Russiske fat. For eksempel laks. Laksen ser ut til å ta en knapp omvei via andre land.

– Rett etter utestengelsen ble det litt roligere, men etterhvert har etterspørselen tatt seg opp igjen. Vi har sendt en del fisk til Hviterussland blant annet, og salget til Japan har tatt seg opp, sier daglig leder i Fjordlaks Aqua, Anita Pedersen til Dagens Næringsliv.

Kiloprisen for laks har falt med cirka tre kroner siden starten av august. Den ligger nå på rundt 34 kroner kiloet for fersk laks.

(Folkebladet.no)

Bakveien. Norsk laks skippes via andre land, og så inn i Russland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix