FINNSNES:  – Det er kjempeflott! Vi er veldig glad for å få flere tilbud her, sier virksomhetsleder for Distriktsmedisinsk senter (DMS), Hanne Ness Eidsvik.

1. september startet gynekolog Morten Mangersnes opp sin virksomhet ved DMS. En virksomhet som er kommet stand etter at den privatpraktiserende gynekologen inngikk avtale med Helse Nord.

I neste uke skal de to første pasientene innom det nye helsetilbudet.

– I og med at pasientene må søkes over hit fra fastlegen, så er det en viss treghet i systemet. Vi starter på null, og så får vi se hvor fort det tar seg opp, sier Mangersnes.

40-50 i uka

Mangersnes legger opp til ni timers åpningstid de tre dagene han er på Finnsnes. Noe han antar vil gi en kapasitet på å ta unna 40-50 pasienter i uka.

– Hvem kan benytte seg av tilbudet?

– Det er åpent for alle. Man kan velge seg hit uansett hvor man bor, men av logistikkmessige grunner snakker vi vel for det meste om pasienter fra Midt-Troms, sier Mangersnes.

Fra før er det tilbud om ambulerende gynekolog ved fødestua en gang i måneden. Dette er imidlertid en tjenesten som er driftet av Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

– Ettersom jeg skal være her tre fulle dager, er det jo snakk om en betydelig kapasitetsøkning. Tanken er vel at en del av de pasientene som i dag henvises til sykehuset i stedet kan søkes direkte hit hvor de også raskt får time, sier Mangersnes.

Pasienter med gynekologiske problemer og underlivsplager kan søke seg til det nye tilbudet ved DMS. Mangersnes opplyser i tillegg at også kan bistå med oppfølging og undersøkelser av gravide.

– Men jeg skal ikke ta del i svangerskapsomsorgen - den skal fødestua fortsatt ta seg av, understreker han.

Voksende tilbud

Gynekologitilbudet er det siste tilskuddet av det som begynner å bli et nokså omfattende tilbud ved DMS.

– Nå har vi øre, - nese- og halsspesialist her tre ganger i måneden, øyelege tre ganger i uka, gynekolog tre ganger i uka, røntgen, CT-røntgen, hudlege en gang i måneden, lysbehandling, kreftbehandling, dialyse, iBedrift og videokonferanser i forhold til stomikontroller, ramser Eidsvik opp.

I tillegg kommer internediær avdeling, korttidsavdelinga, områdegeriatrisk tjeneste og fødestua.