FINNSNES: Onsdag morgen ligger ”Johan Ruud” fortøyd til kaia på Finnsnes. Forskningsdagene er i gang, og i den anledning har skipet tatt turen til byen, som den har så mange ganger før.

Inne på båten var det flere stasjoner, der elevene fikk lære litt om blant annet hvordan forskjellige undervannsdyr kommuniserer og orienterer seg i vannet. Blant annet kunne marinbiolog Ole Nicolai Aarbakke informere de besøkende om at delfiner bruker lyd til å orientere seg om omgivelsene sine, gjerne flere kilometer i omfang. Siden kommunikasjon er tema for forskningsdagene dette året, så har de tilpasset opplegget til nettopp det.

Krabbe-begeistring

Om bord på skipet var det både plakater og praktiske eksempler for å vekke barnas oppmerksomhet. Likevel var det noe annet som virkelig vekket nysgjerrigheten til de unge besøkende. Tre krabber hadde funnet plass, forholdsvis fordelt mellom to beholdere. For de aller ivrigste var det mulig å ta på krabbene.

- Flott samarbeid

Linda Mari Ødegård er regional koordinator for Forskningsdagene i Midt-Troms. Hun er fornøyd med bidraget skipet gir til Forskningsdagene.

- I dag har vi med oss tre marinbiologer, som er utrolig flinke til å oppmerksomhet fra ungene. Det er et flott samarbeid vi har med UiT, for det er jo der skipet kommer fra.

Fra Senjahopen til Sørreisa

Båten har hatt sitt å gjøre den siste tiden. Mens den i går besøkte Senjahopen, så skal den være i Sørreisa i morgen. Ødegård synes bidraget fra skipet er viktig for Forskningsdagene.

- UiT satser jo på Forskningsdagene, noe som vi setter stor pris på. Hele formålet med disse dagene er jo å begeistre og skape engasjement, hvordan gjøre det bedre enn på denne måten?(Folkebladet.no)

Forskere vet fortsatt ikke helt hvorfor enkelte kongekrabber er blå, som denne. Foto: Øyvind Stenøien
Ungdommene følger nøye med på det marinbiologen har å si og vise. Foto: Øyvind Stenøien