FINNSNES: Dokumentarfilmen handler om tre brødre som reiser til Bjørnøya utstyrt med surfebrett, snøbrett, paraglider og proviant for to måneder i bagasjen. Det er en film som reiselivsoperatør Trude Mørked i Basecamp Senja har planer om å se.

– Jeg ser at Inge Wiggen, som samarbeidet med Jørn Ranum i et lignende prosjekt, har vært med på manusarbeidet med filmen. Jørn Ranum besøkte Arctic Weekend på Finnsnes for noen år siden  og presenterte dokumentaren ”Nord for solen”, forklarer Trude Mørkved.

Eventyrøy

Trude Mørkved har i en årrekke tilbrakt mye tid på Svalbard og omliggende områder, der hun blant annet har jobbet som guide. Men da hun besøkte Bjørnøya var det som vanlig turist.

– Jeg var med på en seiltur til Bjørnøya sammen med noen venner i 2000. Vi tilbrakte åtte eller ni dager der, noe som var en utrolig flott opplevelse. Bjørnøya er en fantastsik øy, bare det store antall sjøfugler som hekker der er verdt turen. Det er millioner av dem, og det å være om bord i seilbåten i Sørhavna  på Bjørnøyamed all denne lyden rundt seg er noe av det fineste jeg har opplevd, understreker Trude Mørkved.

Perleporten

– Fikk dere tatt en titt på Perleporten, som forfatteren Alistair MacLean skriver om  i thrilleren med samme navn?

– Ja, det en 100 meter høyt kalksteinklippe som erosjon – altså geologiske  krefter som vind, bølger og rennende vann ­– har laget en stor åpning eller port i. Innenfor åpningen finner man en liten lagune. Et spesielt sted, og jeg skjønner godt at man har brukt stedet i en spenningsroman, sier mørkved.

Mørkved forteller også om de mange kulturminnene på øya fra den tiden det ble drevet fangst og mineralsøk der.

– Jeg kjenner ikke så mye til denne nye filmen som er laget, men for meg er det å få se naturbildene fra øya nok til å gå og se filmen når den kommer, fastlår hun.

Risiko

I omtalen av dokumentarfilmen ”Bjørnøya” presiseres det at oppholdet der ikke var helt uten risiko. Blant annet er det en konstant fare for at isbjørner kan dukke opp. Filmen beskriver ikke bare surfing på et værhardt hav midt i Barentshavet, men også lek med snøbrett og paraglidere på en værutsatt øy. Regien er ved Inge Weggen og Edda Grjotheim. Lengde og sensur er ennå ikke oppgitt.

(Folkebladet.no)

Trude Mørkved besøkte Bjørnøya i 2000, og beskriver øya som en naturperle Foto: Reidar Ingebrigtsen
Perleporten på Bjørnøya er blant annet beskrevet i Alistair MacLeans thrillerroman med samme tittel. Foto: Grottegruppa.No