SJØVEGAN: Tirsdag 23. september på formiddagen ankommer LHL bussen Strandsenteret på Sjøvegan. Det anslås på landsbasis at 300.000 mennesker har kols uten å vite om det. I Salangen kan det være omkring 130 mennesker som ikke vet om det.

Kan bremse

Lokallaget i Salangen inviterer også Lavangsværinger, Dyrøyværinger og andre for å teste seg i forhold til hvordan det står til med lungene. Og er det snakk om lungesykdommen kols kan en tidlig diagnose bremse sykdommen. Tidlige faser av sykdommen kan nemlig feiltolkes som forkjølelse eller dårlig kondisjon.

- Har du har vedvarende hoste eller føler at du er tungpusta bør du komme for å  teste deg, råder Svein Wasshaug i LHL Salangen.

Oppfordrer

- Vi håper at flest mulig er flinke til å benytte seg av denne muligheten. Og det koster ingenting. Tar vi med Lavangen, Salangen og Dyrøy kan det være så mange som 250 mennesker som har kols uten å vite det. Derfor håper vi inderlig at mange møter opp. Det tilbys en test av lungefunksjonen i tillegg til rådgivning fra en sykepleier fra LHL klinikkene Skibotn. I tillegg er likemannskoordinator Bjørn Bjørnstad i bussen, sier Astrid Tunheim i LHL Salangen.

- Kols rammer ikke bare røykere. Du kan få det også av andre årsaker. Og det kan ramme unge folk, fortsetter hun.

Flere årsaker

- Når det gjelder røyking så er det lett å peke på. Men det kan være helt andre ting der det er verre å peke på årsaken. Men det er viktig med tidlig diagnose. Også for de som ikke har store problemer med lungene, sier Hans Nikolaisen i LHL Salangen.

Lokallaget skal også bruke anledningen til å rekruttere flere medlemmer. Laget er aktivt. De har tilpassa trimløype på Vasshaug og kjører trim hver torsdag i kulturhuset. Noe som er åpent for alle.

De arrangerer også kurs og turer. I følge LHL får 20.000 mennesker kols i Norge i løpet av ett år. Lungeskaden er permanent, men symtomene kan lindres og sykdomsutviklingen kan bremses. Det finnes også flere gode medisiner for å behandle kols. Røykeslutt, og eventuell omplassering i arbeidslivet, kan være avgjørende for hindre videre utvikling. På kvelden blir det åpent møte om kols på Fjellkysten.

(Folkebladet.no)