FINNSNES: Faktisk fra 60,7 prosent til 64,1.

Fylkesråd for utdanning Roar Sollied (V), forteller at Troms stadig kommer nærmere landssnittet som er 70.6 prosent.

Tallene presenteres i den årlige tilstandsrapporten for den videregående opplæringa i Troms. Den legges forøvrig fram for fylkestinget i oktober.

- Likevel en framgang

61 prosent er ikke et årsresultat, men andelen som har fullført og bestått i løpet av rettighetsperioden på fem år.

- På yrkesfalige programmer har kun 50,3 prosent av dem som begynte i 2008 fullført og bestått, men det er likevel en framgang fra 46,8 prosent hos 2006-kullet, forteller Sollied.

Videre presiserer han at for studieforberedende utdanningsprogrammer er tilsvarende prosentandel 83.5 prosent - en økning fra 78.9.

Ser resultater

Fylkesrådet ser det store frafallet fra videregående opplæring, og fra yrkesfaglig opplæring i særdeleshet som den største utfordringen.

- I så måte er det gledelig å melde om økning i gjennomføringen både i fag- og yrkesopplæringen og i den videregående opplæringa som en helhet. Derfor er strategisk jobbing over tid viktig, noe vi ser resultater av nå, sier Sollied og presiserer;

- Vi må fortsatt jobbe for å gjøre flere i stand til å skaffe seg en jobb eller skape en jobb.

- Frafallet tar av

Ser man kun på skoleløpet og bare på skoleåret 2013 til 2014, går Troms fram med nesten ett prosentpoeng til 77.65 siden i fjor.

- Mens landssnittet går ned et halvt poeng. Nå blir bildet enda bedre hvis man bryter tallene ned fra fylkesnivå til skolenivå (se tabell til høyre). Da ligger 8 av de 14 skolene i Troms over landssnittet i fullført og bestått, presiserer han.

Hvis en sammenligner skoler må man også tenke på at inntaksnivået fra ungdomsskolen varierer mye.

- Skolene starter ikke likt og jeg er opptatt av at tallene i sum viser at det er mest å hente på å få inn flere i lærerbedrifter etter skoleperioden. Det er der frafallet tar av, konkluderer fylkesråden avslutningsvis.

(Folkebladet.no)