FINNSNES: – Det er bare 30 apotek i hele landet som nå får ta del i denne ordningen. Vi er det ene av to apotek i denne regionen, forteller Karen Øvrebø Johannessen hos Apotek1 i Finnsnes senter.

Apoteket har tidligere kjørt korte kampanjer hvor kundene kunne stikke innom for åmåle blodsukker, blodtrykk eller kolesterol. Nå legges det imidlertid opp til en permanent ordning.

– Studier viser at det er en betydelig underdiagnostisering av diabetes og hjerte- og karsykdommer. Mange kan gå rundt med risikofaktorer uten å vite om det, forklarer Merethe Pettersen.

Lavterskelstilbud

Tanken er at folk kanskje har en lavere terskel for å få testet seg når man slipper å bestille seg time hos legen.

– Men vi skal slettes ikke ta over for fastlegen altså, understreker Johannessen.

Hun forklarer at utgangspunktet til testprosjektet er å fange opp flest mulig som er i risikosonen for diabetes og hjerte- og karsykdommer.

– Vi opplever jo at mange blir overrasket over at de har høyt kolesterol, og så er det også mange som ikke har tenkt over risikoen som ligger i arv, påpeker Johannessen.

15 minutter

– Hvordan foregår testinga?

– Enten kan man velge en såkalt totaltest, der man får undersøkt om man er i faresonen. Da måles blodtrykk og kolesterol, samt at vi tar en liten samtale om arv, aktivitetsnivå og kosthold. Man kan også vejge enkelttester, forklarer Johannessen.

Totaltesten tar omlag 15 minutter, og ut fra resultatene vil det fremkomme en poengscore som vil gi en pekepinn på om man er i risikosonen.

– Er man det får man med seg et skjema, og så må man selvsagt ta kontakt med fastlegen, sier Johannessen.

For å avdekke risiko for diabetes måles blodsukker.

– Har dette tilbudet vært populært når dere har kjørt kampanjer tidligere?

– Det har vært godt mottat blant kundene nettopp fordi det er enkelt å stikke innom apoteket for å ta disse testene. Sist vi kjørte en slik kampanje hadde vi vel rundt 50 kunder som benyttet seg av det, sier Pettersen og Johannessen.

Apotek1 flyttet inn i Finnsnes senter - likev ved torget på Finnsnes - i februar i år. Tidligere holdt det til i det såkalte ”gammelapoteket” ved siden av Statoil.