FINNSNES: I perioden fra desember 2011 til juli 2013 hentet kvinna ved 118 tilfeller ut legemidler inneholdende narkotiske stoffer. Noe hun klarte ved hjelp av forfalskede resepter hun viste frem til apotek rundt om i hele Troms. Totalt lurte kvinna til seg 11.550 tabletter paralgin forte, samt mindre kvantum av andre medikamenter.

Kvinna ble anmeldt til politiet etter at personalet ved et apotek i Tromsdalen oppdaget at resepten var falsk.

Som heroin

Det er per i dag ikke etablert noe straffenivå for ulovlig befatning med de mange ulike tablettene som inneholder narkotiske stoffer. Derfor er det rettspraksis å sammenligne tablettene med andre sammenlignbare narkotiske stoffer, i dette tilfellet heroin.

I en sakkyndig uttalelse fra Folkehelseinstituttet konkluderes det med at 11.550 tabletter paralgin forte tilsvarer 21,65 gram heroin. Et kvantum som ifølge rettspraksis tilsier at narkotikaforbrytelsen kvinna gjorde seg skyldig i var grov.

– At ervervene av tablettene var ment til selvmedisinering og ikke for videresalg er også tatt med i betraktningen, men retten finner likevel at arten og kvantumet må tillegges størst vekt ved vurderingen, heter det i dommen.

Det store antellet tabletter ervervet på falsk resept, samt den lange tiden forholdet har foregått er vektlagt i straffeskjerpende retning av tingretten.

– Siktede har utvist et fast forbrytersk forsett. Som det fremgår av siktelsen har hun enkelte dager vært innom flere apotek med falske resepter, og ved en anledning var hun sågar innom hele seks ulike apotek, beskrives det i dommen.

Misbrukt stilling

Det faktum at kvinna misbrukte sin stilling innafor helsesektoren, hvor hun hadde tilgang til datasystemer, reseptblokker og stempler, er også vektlagt i straffeskjerpende retning.

– I formildende retning finner retten å legge vekt på at tablettene siktede ervervet ble brukt til selvmedisinering, og at siktede selv har forklart at hun ikke følte rus, heter det i dommen, hvor det fremkommer at kvinna har vært plaget med betydelige smerter.

Etter å ha hensyntatt kvinnas tilståelse av forholdene, kommer tingretten til at det er riktig sette straffen til fengsel i ett år og tre måneder.

– Det bemerkes at retten har vurdert om samfunnstraff skal anvendes, men har kommet til at den ikke kan se at det foreligger spesielle forhold som tilsier en slik reaksjon.