FINNSNES: Det hevder historiker Aage G. Sivertsen i boka ”9. april 1940, et historisk bedrag”. I boka skriver han at den norske regjeringen hadde fått en rekke advarsler om at en tysk invasjon var nær forestående uten at man gjorde noe som helst med det. Blant annet fra den norske sendemannen i Berlin. Men også Aftenpostens korrespondent i Berlin varslet om de tyske invasjonsplanene, og skrev at det ikke lenger var noen hemmelighet i Berlin at tyskerne skulle landsette store styrker i Norge. Hyppige sammenstøt mellom tyske og engelske skip i norsk farvann burde også fått alarmklokkene til å ringe, påpeker Sivertsen.

Kjent stoff

Leder for Midt-Troms lokallag av Brigadeveteranforbundet, Olav Andreas Winther, er ikke overrasket over denne informasjonen.

– Det er mulig at dette er helt nytt for yngre mennesker, men for mennesker i min generasjon som fulgte litt med er det ganske kjent at norske myndigheter både fikk skriftlige og muntlige advarsler om et tysk angrep. Men da rådet det brukne geværs politikk, og man var opptatt av å bygge ned Forsvaret. Men det som er mest overraskende er at ingen av myndighetspersonene ble stilt til ansvar etterpå. Men etter krigen skulle jo landet bygges opp igjen, og man var kanskje mer opptatt av å dekke over det som hadde skjedd og gå videre, sier Winther.

Lofoten

En liten tysk tropp møtte ingen motstand da den marsjerte inn i hovedstaden.

– Det var stort sett bare kommandanten på Oscarsborg Festning som ytet motstand ved på eget initiativ å senke den tyske krysseren ”Blücher”.

– Ja, Birger Eriksen, og han var også fra Nord-Norge, nærmere bestemt fra Lofoten, påpeker Winther.

Senkingen av ”Blücher” ble gjort uten at kommandanten   hadde mottatt noen som helst klarering fra sine overordnete på forhånd, og reddet både konge og regjerning.

Nord-Norge

Olav Andreas Winther er opptatt av krigshistorien, og spesielt det som skjedde i Nord-Norge.

– Det var i Nord-Norge at tyskerne virkelig møtte motstand og led sitt først tap i strid. Men dette synes jeg kommer alt  for lite fram i historiebøkene, der fokuseres det mest på Milorg og motstandsmennene på skauen, påpeker Winther.

(Folkebladet.no)

Leder i Midt-Troms lokallag av Brigadeveteranforbundet, Olav Andreasen Winther, mener at informasjonen som kommer fram i den nye boka om invasjonen av Norge 9. april 1940 er kjent for hans generasjon. Foto: Trond Sandnes