TENNEVOLL. Store mengder pellets ligger i  nedgravde containere i skolegården på Lavangen skole. Bakgrunn for saken er at kommunen starta opp arbeidet i 2012 med å etablere et fyringsanlegg basert på pellets. Dette skjedde i en prosess der oljefyring skal fases ut frem til 2017.

Ikke fare

Selskapet Gen Gas Varmeutvikling AS ble den gangen engasjert i saken. Samarbeidet er nå avsluttet og kommunen overtok anlegget i sin helhet i sommer. Men anlegget står fortsatt uferdig. Siden anlegget ikke har et ventilasjonsanlegg og ligger ved siden av dieseltank har spekulasjonen gått i bygda i forhold til eksplosjonsfaren, at kondens kan føre til gassdannelse i anlegget.

- I forhold til eksplosjonsfare har vi tatt kontakt med direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap. I tillegg har vi kontakt med folk som har arbeidet med dette i flere år. Hvis det hadde vært noen fare måtte vi gjort noe med det, sier rådmann Erling Hanssen til Folkebladet.

- Signalene vi har fått er at det ikke er noen fare slik anlegget står i dag. Det kan være en fare ved flis- og trefyringsanlegg. Ved pelletsanlegg kan noe som kalles tilbakeslag skje. Men dette er da snakk om anlegg som er i drft. Vårt anlegg er ikke i drift.

- Så det er ikke aktuelt å stenge av området?

- Nei, ut fra de signalene vi har fått er ikke dette aktuelt.  Men dette er noe vi hele tiden vil vurdere. Vi arbeider nå med å finne ut hva som er utfordringene for å få anlegget til å gå slik det skal. Vi går til kompetansemiljøet i Nord-Norge for å finne ut av dette, sier han.

Ingenting hemmelig

Flere kilder som ikke ønsker å stå frem forteller til Folkebladet at det er bedt om opplysninger om anlegget er bygget etter forskriftene uten at de har fått det. For  ordfører Erling Bratsberg (Sp) er dette en ukjent problemstilling.

- Jeg kjenner ikke til at noen har bedt om opplysninger og at de ikke har fått det. Men i sin tid ble saken kjørt for lukka dører. Men det var av foretningsmessige hensyn. Så vidt jeg vet er ingenting hemmelig i denne saken i dag, sier han.

- Så alle dokumentene i denne saken er tilgjengelige?

- Ja, de skal ligge i kommunen, svarer Bratsberg.

- Men hvilke vurderinger ligger bak å plassere et slikt anlegg på skoleplassen?

- Det var det flertallet i kommunestyret som bestemte. I utgangspunktet er dette et helt ordinært pelletsanlegg som nå teknisk etat vil få ansvaret for. Jeg ser ingenting dramatisk i dette. I utgangspunktet var det en ide om at det også skulle forberedes til å levere strøm, men i dag er det helt ordinært anlegg. Rådmann vi hente inn ekstern kompetanse for å se på anlegget, sier Bratsberg.

- Blir det dyrt for kommunen?

- Nei, dette blir ikke fordyrende. Det er vel brukt omkring en million kroner, noe kommunestyret har vedtatt.

(Folkebladet.no)