FINNSNES: Den daglige lederen i Salaks AS sier seg lei av at det alltid blir satt et kritisk øye til lakseoppdretterne når laksen rømmer, når de skulle ønske at de kunne gjøre mer for å innskrenke skadeomfanget.

- Vi får jo ikke alltid lov til å hjelpe akkurat. Når laks rømmer så er det regulert hvor langt ute i vannet vi kan fiske etter dem, og denne reguleringen er ofte ganske streng, sier Bekkeli til Folkebladet.

Vil har bedre dialog

Bekkeli forteller om en gang der de oppdaget rømt laks ved et anlegg på Senja. Men fordi laksen, som var innen synsvidde, var utenfor de områdene som de har lov til å være i, så kunne de ikke gjøre annet enn å se på at laksen kom seg unna.

- Vi får kjeft for mer enn det vi har gjort, for vi ønsker at vi kunne gjort mer. Men det må bli bedre dialog mellom oss og Fiskeridirektoratet for å få løse disse tingene.

- Hvorfor er ikke dialogen bedre enn det den er?

- Nei det er ikke godt å vite.

Fornøyd med miljøfond

Et miljøfond, som fra før av var frivillig for å bidra til, har nå blitt gjort obligatorisk for alle lakseoppdretterne å bidra til. Hver lakseoppdretter må betale mellom 15.000 og 20.000 kroner per konsesjon til dette fondet, som vil gjøre det mulig å gjennomføre en systematisk utfisking av rømt laks. Odd Geir Bekkeli er positiv.

- Vi betalte jo allerede til dette miljøfondet, av egen vilje, så at det blir gjort obligatorisk er ikke noe problem.

Myndighetene skal bestemme

Oppdrettsnæringen har godtatt at myndighetene, med fiskeri- og miljødirektoratet i spissen, skal få velge ut hvilke elver som er aktuelle for overvåking og utfisking, Med det nye fondet på plass vil flere elver bli gjort tilgjengelig for utfisking. Fiskeriminister Elisabeth Aspaker sier til Aftenposten at hun er meget fornøyd med å ha fått havbruksnæringen om bord til forslaget om Miljøfondet.

Bekkeli har troen på fondet- så lenge det blir godt fordelt.

- Ja det blir sikkert bra det, så lenge de klarer å kanalisere midlene der de hører hjemme.(Folkebladet.no)