FINNSNES: If mener jegerne bør følge ekstra godt med på hunden sin under årets jakt.

- Hunder som gnafser i seg lemen risikerer å få bendelorm og bli smittet med harepest, forteller Martine Fossem Nygaarg som er dyrefaglig rådgiver i forsikringsselskapet.

Hun tenker at risikoen er mye høyere enn vanlig denne høsten. Det med stor bestand av lemen på fjellet.

- Selv om hunden er i bånd, vil det være såpass mye lemen i terrenget at hunden kan få tak i noen i løpet av turen om den bare vil. Noen hunder graver ned byttet sitt, mens andre svelger dem raskest mulig i frykt for å bli fratatt herremåltidet sitt, sier hun videre.

Dvergbendelorm

Dersom en hund har en smågnager i magen, er det et par ting en bør vite ifølge Fossem Nygaard.

- En del hunder vil nok kaste den opp igjen, mens andre vil la den passere gjennom fordøyelsen. Det er viktig å følge med på avføringen til hunden de neste dagene i så fall, sier hun og presiserer:

- I verste fall blir ikke gnageren fullstendig fordøyd og fungerer som en propp i fordøyelsessystemet.

Videre behandling og prognose må ifølge henne avgjøres av dyrelegen avhengig av hvor pels- og knokkelrester har satt seg fast.

- Det finnes tilfeller hvor dyrelegen har vært nødt til å operere ut rester av smågnagere som har satt seg fast, sier hun.

Det som er mest fryktet er revens dvergbendelorm som har blitt påvist i Sverige, men foreløpig ikke i Norge.

- Denne bendelormarten kan benytte oss mennesker som "mellomvert" som igjen kan få alvorlige konsekvenser. Husk påbudt hundepass og ormebehandling hvis du krysser svenskegrensen med din hun, forteller Fossem Nygaard videre.

Frykter pestspredning

I tillegg til å kunne være mellomvert for bendelorm, kan lemen og andre smågnahere bære med seg en smittsom bakterie som forårsaker harepest eller lemenpest.

- Denne bakterien kan også smitte over på oss mennesker. Både direkte kontakt med syke eller døde lemen eller harer vil kunne spre sykdommen, sier hun.

Fossem Nygaard presiserer videre at det lenge har vært omdiskutert hvor mottakelige hunder er for lemenpest, men sykdommen har blitt påvist hos hunder de siste årene.

- Symptomene er kortvarig sykdom med redusert matlyst og slapphet, sier hun.

Hvis en opplever at hunden er syk etter å ha vært i kontakt med døde gnakere, anbefaler hun å ta kontakt med veterinæren.

(Folkebladet.no)

Risikoen er mye høyere enn vanlig denne høsten at den firbeinte spiser lemen. Foto: Roald ≈rbekk