FINNSNES: Oppslaget og saken forteller historien til Wanmai (12) som ble befølt og truet av en mann i 20-årene etter et kinobesøk på Kulturhuset Finnsnes.

Renland forstår veldig godt morens frykt for barnets sikkerhet, men vil uansett på det sterkeste advare mot å gi barnet ansvaret for å beskytte seg selv.

- Å utstyre et barn med våpen er et signal som er altfor energikrevende å leve med. Barn trenger å vite at de voksne passer på. De trenger å ha den friheten til å ikke være i beredskap, forteller Renland.

Når det er sagt vil hun understreke at det aldri er greit at voksne skremmer eller krenker barn, og foreldre skal reagere under slike forhold.

- Det er et foreldreansvar å gi barnet en trygghet i de omgivelsene barnet skal oppholde seg i, men å utstyre barnet med våpen, kan i verste fall utsette det for enda mer frykt, sier hun.

- Unaturlig med våpen

- Tror du ikke barnet vil føle seg tryggere med pepperspray og voldtektsalarm?

- Nei, det tror jeg ikke. Det er mulig hun kan få en opplevelse om at hun kan passe på seg selv, men det for en høy pris, forteller barnepsykologen og legger til:

- Det blir en påminnelse om at verden ikke er trygg, og det fokuset skal ikke et barn ha.

Barn skal ifølge Renland fokusere på lek, skole, venner, læring, frihet og utfoldelse, og det blir derfor veldig unaturlig å være utstyrt med pepperspray i en alder av 12 år.

Renland forteller til sine barnebarn at det ikke finnes tyver på Finnsnes. Det gjør hun for at de skal være trygge og ikke skal behøve å forholde seg til dem.

- Det er uhyre sjeldent at slike hendelser som dette skjer, og barnet kan ikke gå å fokusere på den dagen det eventuelt forekommer. Som barn er det ikke naturlig, presiserer hun.

- Gjenopprett tryggheten

Det er for barnepsykologen viktig å påpeke at hun ikke kjenner til saken fra andre hold enn det som har stått i media.

- Jeg har hatt mange saker hvor barn har vært utsatt for overgrep, og det finnes mennesker i vårt område som krenker barn. Mitt budskap har alltid vært at de voksne må sørge for at barnet løftes opp for å føle seg trygg og at de voksne alltid passer på, forteller hun.

Punkt nummer én etter slike tilfeller som dette, er ifølge Renland å gjenopprette tryggheten hos barnet.

- Det gjør man ikke med våpen, sier hun.

- Voksne som ikke er "voksne"

På den andre side er det også viktig ifølge barnepsykologen at foreldrene forteller barna at det finnes voksne som ikke er «voksne» i hodet sitt.

- Hvis noen oppfører seg rart, skal en alltid si ifra til en voksen, selv om barnet blir fortalt det motsatte, presiserer hun.

- Man må unngå budskap som «pass på» og «følg med». Det vil jeg på det sterkeste advare mot, sier hun.

I hovedsak er det ifølge henne trygt på Finnsnes.

- Men selvsagt blir man redd og oppskaket, spesielt når noe slikt skjer med sitt eget barn, sier hun avslutningsvis.

(Folkebladet.no)