FINNSNES: - En tøff, men nødvendig streik har ført fram, og vi har klart å beholde fleksibiliteten lærerne trenger for å gjøre en god jobb for elevene, forteller utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied i ei pressemelding mandag morgen.

KS og lærerorganisasjonene er blitt enige om en ny, sentral arbeidsavtale. Nå sendes utdanningsforbundet den ut på uravstemning blant medlemmene.

Minimumskravet

I avtalen fastslås det at lærerne ikke kan pålegges med bunden tid enn i dag, men det legges opp til lokale forhandlinger om tilstedeværelse på hver enkelt skole.

I pressemeldingen fremkommer det at lærerne nå kan være mer til stede på skolen enn minimumskravet dersom de ønsker det.

- Dette er en avtale som inviterer til gode lokale prosesser og samtidig sikrer at lærerne ikke kan overkjøres. Nå blir klubbmøter og tillitsvalgte viktigere enn noen sinne, forteller Lied videre.

Takker 8.000 lærere

Hun vil også gjerne takke de 8.000 streikende lærere som har stått på og bidratt til at lærerorganisasjonene klarte å vinne.

- Lærernes rungende "nei" i utavstemningen ga streiken en enorm kraft, og det er denne kraften som har sørget for at vi fikk gjennomslag for viktige rammer for lærerprofesjonen, understreker Lied i pressemeldingen.

Hun presiserer videre at lærerne har kjempet en profesjonskamp, og opplevd stor forståelse og søtte hos befolkningen.

- I mange år har lærerne gitt og fått lite tilbake i forhandlingene med KS. Dette kan bli et vendepunkt, sier hun.

Avtalen

Lærerne fikk altså gjennomslag for å videreføre dagens overtidsregler. I tillegg sikrer avtalen nyutdannede lærere redusert undervisningstid det første skoleåret.

Lærerne har også fått den femte ferieuken på samme vilkår som andre arbeidstakere.

Lærerorganisasjonene fikk dog ikke gjennomslag for å behandle seniortiltakene for 55- og 56 åringer som er født etter 1962.

Utdanningsforbundet skal så raskt som mulig gjennomføre en ny uravstemning blandt medlemmene i KS-området. Det inneærer alle fylkeskommuner og kommuner untatt Oslo.

Hvis de godtar avtalen vil streiken endelig bli avsluttet. I motsatt fall gjenopptas streiken.

(Folkebladet.no)