SETERMOEN: Setermoen Leder i Bardu Røde Kors, Kjell Hanstad forteller om et svært nyttig beredskapsøvelse, utført på papiret.

Tenkt øvelse

– Vi tok for oss en tenkt større bussulykke i Salangsdalen hvor bussen hadde kollidert med en trailer, og det var mange skadde og omkommende. Mange av de skadde var fra kommunene rundt Bardu, slik at vi skulle opprette et pårørendesenter, forteller Kjell Hanstad.

I slike kriser er det kriseledelsen i kommunen som blir aktivert, og det er de som kontakter Røde Kors, slik at sistnevnte kan støtte en opprettelse av en pårørendesenter som er nødvendig når det er mange involverte.

– Avtalen er uansett hvor stor eller liten krisen er, blir leder i Røde Kors tilkalt til kriseledelsen i Bardu Kommune, forklarer Hanstad.

Avdekker

– Hva trente dere konkret på i denne øvelsen?

– Vi i den psykososiale gruppa snakket om hvordan vi ville gjøre dette i det virkelige liv. For eksempel hvis ulykken er stor, slik som i dette tenkte tilfellet,  rekvirerer vi et hotell.

Under slike øvelser avdekker man også fort avvik på ting som må utføres bedre.

– Øvelsen denne gang var nyttig fordi vi avdekket avvik. Eksempelvis bør adgangskort være ferdig på forhånd til en eventuell krise, sier Hanstad.

Ressursstøtte

Under denne øvelsen fortok vi en testinnkalling på hjelpekorpset, og hele 40 personer meldte at de kunne komme med èn gang, forteller Hanstad.

Satsingsområdet innenfor beredskap i Bardu Røde Kors, er styrking av det psykososiale førstehjelpsgruppa

Bardu Røde Kors har i mange år samarbeidet med Bardu Kommune om beredskapsdelen. Tidligere leder i Bardu Røde Kors, Øystein Figenschau var en påtriver for dette, og vi kan takke han for denne jobben, sier nåværende lede Kjell Hanstad.

Personell

Bardu Røde Kors har laget et beredskapsorganisasjon som består av en leder som har delt ressursene inn i tre ulike grupper som består av personellgruppe, logistikkgruppe og psykosisal gruppe.

– Vi føler at Bardu har en stor ressurs i Røde Kors, avslutter en fornøyd leder.

(Folkebladet.no)

Kjell Hanstad berømmer den gode kompetansen i Bardu Røde Kors. Foto: Anita Samuelsen