BARDUFOSS: Fylkeslegen i Troms, Svein Steinert, er bekymret etter å ha lest oppslagene i Folkebladet om 74 år gamle Gisle Melkild som forsvant fra Målselv syke- og aldershjem i nesten to døgn. 74-åringen ble funnet i live, men døde om kvelden samme dag som han ble funnet.

Det var Kommunal Rapport som først brakte nyheten om en mulig tilsynssak,

– Vi tar en endelig stilling til dette i morgen formiddag, sa Steinert til Folkebladet i går ettermiddag.

Steinert sier han ikke har mottatt noen klage fra pårørende eller familie, men sier at fylkeslegen selv kan kreve innsyn hvis man tror at det er fare for svikt og at lignende episoder kan oppstå på nytt.

– Vi er ikke trygge på at dette ikke kan skje igjen i Målselv, derfor vurderer vi en sak. Og jeg blir ikke helt beroliget over at rådmannen uttaler til Kommunal Rapport at mange kommuner har mange demente uten gode tilbud. Det er en problematisk uttalelse, synes jeg, sier Steinert.

Fylkeslegen sier videre at opplysningene i Folkebladet kan gi grunnlag for å se på både organiseringen og dimensjoneringen av tjenesten i Målselv.

Ikke slik

– Demente skal ha en forsvarlig, tilrettelagt og verdig behandling. Det er ikke en slik måte man skal avslutte livet på, sier Steinert og sikter til det som skjedde sist helg.

Steinert mener det tyder på at Målselv mangler et oppdatert planverk på området, og dermed også et godt verktøy for å sørge for å gi riktige tjenester til de som trenger det. Han mener også det styrker muligheten for en tilsynssak at Målselv hadde en lignende hendelse ved Øverbygd omsorgssenter tidligere i sommer.

Velkommen

Leder i helse- og omsorgsutvalget, Liv Helland Olsen (Ap), hilser et eventuelt tilsyn velkommen.

– Det synes jeg er helt greit. Det er mulig fylkeslegen har rett i at Målselv mangler et oppdatert regelverk og dårlig verktøy for å sørge for riktige tjenester, men Målselv jobber med en generell kommuneplan, der pleie og omsorg inngår som delplan. Flere plasser for demente er noe vi har jobbet med lenge. Men han er velkommen til å se på forholdene og kanskje hjelpe oss videre, sier Helland Olsen.

(Folkebladet.no)