Finnsnes: Hurtigruten, som eier 71 prosent av AS Tirb, krever at selskapet skal dele ut 40 millioner kroner i ekstraordinært utbytte.

Det melder styret i AS Tirb i et brev til Lenvik der de innkaller til ekstraordinær generalforsamling. Generalforsamlinga skal finne sted allerede førstkommende mandag.

Les også: Busser på flyttefot

"For mye" penger

Lenvik kommune eier i overkant av ti prosent av aksjene i Tirb, og vil derfor motta rundt fire millioner kroner når det formelt er vedtatt å dele ut utbytte. Bardu eier omtrent to prosent av aksjene, og vil derfor få rundt 800.000 kroner. I tillegg har selskapet en rekke andre, små eiere.

AS Tirb er morselskapet til blant anna Cominor AS.

Konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten ASA, argumenterte overfor styret at Tirb rett og slett hadde "for mye" penger etter salget av Tirb-tomta.

- Bakgrunnen for kravet (om utbytte, journ. anm.) er at Hurtigruten mener Tirb har en for stor kapitalbase med tanke på selskapets ordinære drift. Det kommer i hovedsak som følge av at Tirb har solgt eiendommen på Finnsnes for 20 millioner kroner, skriver Skjeldam til styret.

Styret i AS Tirb argumenterer også for at de kunne "tappet" Tirb for mer enn 40 millioner. Aksjeloven tillater nemlig et utbytte på 55,8 millioner kroner slik den økonomiske situasjonen i selskapet er nå.

Les også: Full rulle på Tirb-eiendommen

Solgt

Styret argumenterer også at Tirb har omtrent 58 millioner kroner i ledig likviditet, og at det ser ut til at de skal få enda mer i løpet av året.

Tidligere i sommer ble det kjent at Tirb er solgt til Boreal Transport. Da var det forventa at transaksjonen skulle gjennomføres i løpet av august.

Også i 2012 ble det delt ut utbytte. Den gang forlot 100 millioner kroner Tirb-kassa, noe Lenvik kommune tjente 10,4 millioner kroner på.

- Det er alltid hyggelig å få utbytte på investert kapital. Sånn skal det være, og det er jo også derfor man investerer, sa ordfører Geir-Inge Sivertsen til Folkebladet da.

På grunn av svak økonomi kunne Lenvik imidlertid bare bruke 7,6 millioner kroner til formål de sjøl ville, ifølge årsregnskapet for 2012.

Les også: Slik blir det nye handelsområdet

"Melkeku"

I forbindelse med tidligere utdeling av utbytter fra AS Tirb har det i flere omganger kommet kritikk - retta mot storaksjonær Hurtigruten ASA.

I 2008 ble det delt ut 110 millioner kroner i utbytte.

- Et moderne landeveisrøveri, uttalte daværende ordfører i Lenvik kommune til Folkebladet.

For sjøl om også Lenvik kommune fikk i overkant av 11 millioner kroner, var det strategisk viktig for kommunen å ha et sterkt og solid Tirb beliggende på Finnsnes.

For drøyt to år siden var det bussjåfør Ole-Roger Storås som kom med flengende kritikk av Hurtigruten.

Daværende konsernsjef Olav Fjell i Hurtigruten var overraska over kritikken.

- Vi har tillitsvalgte i styret, og det har aldri vært fremsatt noen slik kritikk der. Styret har vært enstemmig i sine beslutninger, så også i generalforsamlinga tirsdag, sa Fjell til Folkebladet den gangen.

Når utbyttet etter alle solemerker er delt ut på mandag, vil AS Tirb ha delt ut 250 millioner kroner i utbytte på seks år. Selskapet hadde på det meste 385 millioner kroner i totalkapital ved slutten av 2006. Etter utbyttet er delt ut på mandag vil selskapet ha rundt 80 millioner kroner i totalkapital.

(Folkebladet.no)

Det er Hurtigruten ASA, her ved konsernsjef Daniel Skjeldam, som har fremsatt kravet om utbytte i AS Tirb. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix