Stavanger: Under oljemessa ONS i Stavanger denne uka vant Tore Halvorsen, som opprinnelig kommer fra Silsand, ONS Special Innovation Award, oljeindustriens svar på ”æres-Oscar”.

– Jeg jobber i et selskap som over lang tid har vært- og er pionerer på utvikling av undervannssystemer for oljeindustrien. Det er bakgrunnen for denne utmerkelsen, sier en smilende blid æresprisvinner.

Halvorsen er senior visepresident for Subsea (red.anm. undervann) i FMC Tecnologies Inc. Selskapet, som er børsnotert og amerikansk eid, er desidert størst innen subsea i hele verden. Det innebærer ansvar for 14.000 ansatte over hele verden.

Fremst i verden

Halvorsen bor i Kongsberg, hvor han også har sitt kontorsted. Det var også her han startet sin yrkeskarriere.

– Bakgrunnen for at dette miljøet på Kongsberg fremdeles er fremst i verden innenfor subsea-løsninger, er at norske myndigheter i sin tid la til rette for at utenlandske selskap kunne utvikle teknologi innen oljeindustrien. Dette var viktig for at selskapene valgte å gjøre dette i Norge, og at de også satset på å utvikle neste generasjons teknologi her til lands. Vi lærte derfor subsea fra grunnen av, alle elementer, og det har vært viktig for min personlige utvikling, sier Halvorsen.

Undervannsløsninger

Når Halvorsen skal presentere FMC Tecnologies Inc og egen innsats, trekker han fram at selskapet har vært først ute på mange områder innen subsea. Han nevner særlig dykkerløse systemer, utvikling av undervannsfelt i hele verden, og at selskapet var det første til å separere olje og vann på havbunnen.

– Målet vårt er å bygge ut komplette olje og gassfelt på havbunnen, slik at ingenting vises på overflaten, og at alle som i dag jobber på plattform skal sitte på land og gjøre jobben derfra. Disse løsningene er overtrålbare, og vi har gode erfaringer i forhold til fiskerne. Vi er opptatt av at vi ikke skal skade deres utstyr, og at vi ikke skal skade vårt, sier Halvorsen.

Han peker på at slike undervannsløsninger er fullt mulig å ta i bruk dersom det åpnes for oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

(Folkebladet.no)