BARDUFOSS: 74 år gamle Gisle Melkild døde under et døgn etter at han ble funnet mandag formiddag. Da hadde han vært borte fra Målselv syke- og aldershjem i nesten to døgn.

– Vi har ikke foretatt noen form for konklusjoner. Det vi alltid gjør etter en slik hendelse, og spesielt etter en hendelse med et slik tragisk utfall, er å se på våre rutiner. Det er vi i gang med allerede og vi har hatt møter både med Pro (pleie, rehabilitering og omsorg, journ. anm) og de ansatte. Vi er i gang med å gjennomgå hendelsesforløpet for å se om det vi gjør er bra nok, eller om det er ting vi kan gjøre bedre og annerledes. Så langt har vi ikke trukket noen form for konklusjon,  sier Johnsen.

Andre episode

Hendelsen i helgen, der 74 år gamle Gisle Melkild forsvant fra sykehjemmet, er den andre Målselv har opplevd på kort tid. Tidligere i sommer forsvant en pasient også fra Øverbygd syke og omsorgssenter. Den episoden fikk et lykkeligere utfall.

– Er det blitt gjort noen konkrete grep for å hindre nye episoder som det man opplevde i helgen?

– Jeg har ikke snakket med sykehjemmet i dag. Derfor vet jeg ikke om det er gjort noen konkrete tiltak. Men det vi må ta inn over oss er at sykehjemmene våre er åpne institusjoner med begrensede muligheter for å kunne stenge folk inne. Det er den virkeligheten vi lever i. Men så vi må hele tiden kartlegge pasienter som ønsker å bevege seg utenfor institusjonene våre, sier Johnsen.

– Har kommunen nok institusjoner som er tilpasset mennesker med demens og ressurser nok til å ta vare på disse?

– Jeg har forståelse for at slike spørsmål stilles, og det er spørsmål vi stiller oss selv også. Det er ting vi må se på og vurdere - om de institusjoene vi har er rett plass å ha slike pasienter på, og om vi har tilstrekkelige ressurser til å ta vare på disse pasientene, sier Johnsen.

Flere dementplasser

Til Folkebladet tirsdag uttalte hovedtillitsvalgt i Fagforbudet i Målselv, Hilde T. Bjerke Wikeland, at kommunen sårt trenger flere demensplasser. Så langt har Målselv bare åtte plasser på Målselvtunet som er øremerket demente.

(Folkebladet.no)

En større leteaksjon ble igangsatt etter Gisle Melkild tidligere denne uka. Det tok nesten to døgn før han ble funnet. Foto: Privat