SJØVEGAN: For et par uker siden ble det observert en bjørn i Øvre Salangen.

– På meg virker denne observasjonen av bjørn troverdig, sier sauebonde Hans Helge Høyland i Salangsdalen til Folkebladet.

Ikke slått

Etter det Folkebladet erfarer skal en turgåer gått rett på en bjørn nedenfor Masterbakkvatnet i Øvre Salangen. Da personen skulle ta bilde, brummet bjørnen og det ble forståelig nok ingen bilder ut av det. Observasjonen ble gjort i området ikke langt fra der Høyland har besetningen på beite.

– Jeg har vært for å se etter dyra etterpå, men det er rolig. Vi har ikke funnet noen kadaver tatt av bjørn. Men det er jo heller ikke alle som slår sau. Og dette kan ha vært en bjørn som bare har streifa forbi, sier han.

I området ble det tatt lam tidlig på sesongen. Men det var sannsynligvis gaupa.

– Dette kan gå bra, men det er stund til sauesankinga begynner. Jeg regner med å begynne 5. september og holde på til elgjakta starter. Men vi kommer til å følge godt med fremover, sier Høyland.

Mista lam

Lars Johan Hellefossmo har sau i samme området. Han slapp ut omkring 450 dyr på beite i år.

– Jeg har ikke hatt tid til å sjekke på grunn av jordbærsesongen. Men det er observert flere sau med bare ett lam. Og to av mine hadde kommet ned i Spansdalen der den ene hadde kun ett lam. Det blir spennende å se, men vi får ikke oversikt før vi starter med nedsankinga, sier han.

Rovviltpolitikken har som målsetting at lisensfelling og kvotejakt skal være hovedvirkemiddelet for å regulere rovdyrbestandene. Miljødirektoratet har fattet vedtak om lisensfellingskvote for bjørn. I Troms og Finnmark kan det skytes to bjørner, derav inntil én bjørn i Troms. Det åpnes ikke for jakt i A–området. Lisensfellingsperioden er 21. august til og med 15. oktober.

Fellingsområdet omfatter kommunene Skånland, Gratangen, Lavangen, Salangen, Sørreisa, Dyrøy (fastlandet), Lenvik (fastlandet), Balsfjord, Tromsø, Lyngen, Kåfjord, Nordreisa og Kvænangen. Samt de deler av Bardu, Storfjord og Målselv kommuner som ikke ligger innenfor forvaltningsområdet for bjørn.

(Folkebladet.no)