BARDUFOSS: Målselv har kun åtte sykehjemsplasser for demente pasienter på Målselvtunet. Behovet er langt større enn som så. De tre episodene som alle har skjedd i år og i løpet av kort tid, tydeliggjør at politikerne i Målselv har en stor utfordring med å skaffe nok sykehjemsplasser. De to sykehjemmene på Moen og Holt er sprengt. De ansatte er bekymret over den lave bemanningen og at sykehjemmene i tillegg må ta hånd om et stort antall demente.

– Jeg er ikke overrasket over at vi har hatt flere episoder på kort tid der demente forsvinner fra sykehjem eller fra egne hjem. Jeg vet selv hva det vil si å være på jobb å ha demente å passe på sammen med alle andre gjøremål på et sykehjem. Det er en kjempeutfordring, sier hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Målselv, Hilde T. B. Wikeland til Folkebladet.

Verst tenkelige

Wikeland mener Målselv syke- og aldershjem er verst tenkelige stedet å ha demente på.

– Der er det så mange korridorer og utganger at de ansatte har en nærmest umulig oppgave. Det leies jo inn hjelp når det er behov for det, men selv da klarer man ikke å følge godt nok med. Det beste hadde vært å ha en ansatt som bare kunne følge opp de demente pasientene, men det er det ikke rom for, sier Wikeland.

Hun sier de ansatte innenfor helse og omsorg i Målsev er svært opptatt av og bekymret over situasjonen.

– Det er klart at dette er en bekymring de ansatte har. I tillegg er det også mange pårørende som har sine hjemme, og de trenger avlastning. Men det klarer vi ikke det i den grad som er ønskelig, sier hun.

GPS-markering

Wikeland tar til ordet for at GPS-merking av enkelte pasienter bør bli et tema inntil man får nok sykehjemsplasser i Målselv.

– Vi har et skrikende behov for flere demensplasser i Målselv. Jeg tenker at GPS-merking må kunne benyttes inntil vi får et godt nok tilbud til pasientene. Det er lovlig å gjøre hvis verge, pårørende eller pasienten selv samtykker til det. Dette er en jo en prosess, men jeg synes det er viktig at dette diskuteres, sier hun.

Politikerne i Målselv har vedtatt å bygge ut Målselvtunet med åtte nye plasser. Samtidig diskuteres det å bygge nytt sykehjem som erstatning for Målselv syke- og aldershjem i tilknytning til Målselvtunet.

– Jo før utbyggingen av Målselvtunet kommer, jo bedre. Aller helst burde det stått ferdig i går, sier Wikeland.

(Folkebladet.no)