FINNSNES: Det konstaterer Lenvik kommunes advokat, Øystein Sagen, i et tilsvar til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA).

Klagenemnda har som kjent varslet et overtredelsesgebyr på 2,4 millioner kroner som en følge av at Lenvik kommune brøt lov om offentlige anskaffelser i forbindelse med et låneopptak.

I tilsvaret erkjenner Sagen at kommunen har foretatt en ulovlig direkteanskaffelse. Advokaten argumenterer likevel for at det ikke bør ilegges et gebyr. Dette ettersom det ikke var forsett eller grov uaktsomhet som lå bak at anskaffelsen ikke ble lyst ut på riktig vis.

– Som tidligere påpekt har kommunen ikke vært klar over at låneopptak har vært omfattet av anskaffelsesforskriften. Kommunen kan nok til en viss grad kritiseres for dette, men ikke i en slik grad at det er riktig å konstatere grov uaktsomhet, skriver Sagen i tilsvaret.

- Få gjør det

Advokaten mener at KOFA i sin avgjørelse må legge vekt på at låneopptak i norske kommuner i svært liten grad er blitt utlyst.

– Det synes å være bred oppslutning om denne praksisen både i finansmiljøet, i KS og i Kommunalbanken, skriver Sagen.

Ifølge han har også Kommunalbanken opplyst at de kun har fire kommuner fordelt på tre fylker som legger ut sine låneforespørsler på databasen for offentlige anbud, Doffin.

En belastning

I sitt varsel om gebyr pekte KOFA på den preventive virkningen en slik straff vil få. Advokat Sagen understreker imidlertid at Lenvik kommune allerede har et sterkt fokus på å etterleve lov om offentlige anskaffelser.

– Kommunen bekjent er dette første gang et kommunalt låneopptak er innklaget til KOFA. Lenvik kommune finner det svært urimelig dersom kommunen er den som ilegges overtredelsesgebyr når man har forholdt seg til en praksis som er fulgt av det vesentligste antallet av landets kommuner. Det vil bli opplevd som at kommunen blir straffet på vegne av alle disse, skriver Sagen.

Han er klar på at et gebyr på 2,4 millioner kroner vil innebære en betydelig økonomisk belastning for Lenvik kommune. Han ber om at gebyret droppes i sin helhet eller blir sterkt redusert.

(Folkebladet.no)