HUSØY: Det var hovedbudskapet fra fiskeriminister Elisabeth Aspaker (Høyre) under det fiskerifaglige seminaret på Husøy lørdag ettermiddag. Over 200 tilhørere fulgte debatten mellom Aspaker, Aps nestleder Helga Pedersen og Sps parlamentariske leder, Marit Arnstad.

Aspaker sa i sin innledning at innovasjonspolitikken må være sterk i fiskerinæringa, og at vi må tilpasse reguleringene.

Slipper til de små

- Så langt har ikke de minste båtene hatt mulighet til å ta ut potensialet for økt produktivitet gjennom å samle flere fiskekvoter på en båt. Jeg mener det er god og framtidsrettet fiskeripolitikk å åpne for at også de minste båtene får denne vekstmuligheten. Regjeringen ønsker å legge til rette for de som vil satse og gi mulighet for utvikling og vekst. Det er både god næringspolitikk og god distiktspolitikk, sa Aspaker.

Et fiskeripolitisk signal som åpenbart er populært på Husøy og Senja - der et klart flertall av båtene tilhører den gruppa båter under 11 meter hun nå vil gi nye muligheter.

Hindringer

Fiskeriministeren mottok denne uka to forskningsrapporter, med oppsiktsvekkende klar diagnose:

- Forskerne feller en hard dom over dagens reguleringsregime. Politikerne har lagt vesentlige hindringer i veien for fiskerinæringas konkurransekraft og mulighet til å tilpasse seg internasjonale rammebetingelser. Næringa må få økt frihet og mindre politisk styring, sa Aspaker.

- Dersom Norge skal lykkes som verdens fremste sjømatnasjon må vi ha en koordinert verdikjede som er lønnsom, investere i innovasjon og ny teknologi og utvikle nye produkter og ta i bruk alt restråstoff, sa Aspaker.

- Vil det bli en næring for de få? spurte Aspaker retorisk. Svaret ga hun selv:

- Nei.

(Folkebladet.no)